Víctimes del genocidi franquista. Ni oblit ni perdó: justícia

Crònica de Antifeixistes.org y VilaWeb, DIMECRES, 17/12/2008 - 06:00h. Música i parlaments en record de les víctimes del feixisme

El Tívoli de Burjassot s’omple per recordar Guillem Agulló

Hi van parlar, amb veus dures i directes, víctimes molt grans de la repressió de Franco, els terribles anys quaranta, que van relatar com la ciutat sencera era una presó amb tot d’edificis requisats per a encabir-hi més i més presoners. S’hi repassaren els fossars on jauen honorables ciutadans víctimes de la sevícia franquista, que volen condemnar a l’oblit. I es digueren els noms dels camps de concentració on van passar les pitjors hores tants i tants valencians. El nombre de morts republicans a València supera de molt els de qualsevol altra demarcació; i la dada no és supèrflua per a explicar la realitat que vivim.

dimecres 17 de desembre de 2008

JPEG - 106.4 kB
lliurament cartell original conmemoració als pares d’en Guillem
JPEG - 150 kB
assistents a l’acte
JPEG - 99.8 kB
cloenda de l’acte

Llegeix la crònica Històric homenatge antifeixista a Burjassot a Antifeixites.org (fotos, vídeos, altres cròniques...)


El Teatre Tívoli deBurjassot s’ha omplert anit (vídeo) per homenatjar Guillem Agulló, el militant de Maulets nascut en aquesta població, assassinat d’una ganivetada per l’extrema dreta a Montanejos (Alt Millars), el 12 d’abril de 1993. La mort d’Agulló va causar un profund impacte en tota una generació, com es va tornar a demostrar ahir a l’acte, que es va acabar amb el lliurament del cartell original de la commemoració als pares del jove mort.

En l’acte d’ahir la Comissió 15 anys sense Guillem Agulló va fer un triple homenatge antifeixista: als maquis de l’Agrupació Guerrillera de Llevant, a la família del jove militant comunista Miquel Grau i a les famílies de dues persones nascudes a Burjassot, Guillem Agulló i el poeta Vicent Andrés Estellés.

L’artista alcoià Antoni Miró va sumar-se a l’homenatge amb el cartell de la campanya, una sèrie numerada de la làmina ’Tornarà al Sud’.

Entre els assistents hi havia una nombrosa representació d’entitats socials i partits polítics. A més, s’hi va veure Diego Gómez, d’Escola Valenciana, Toni Gisbert, d’Acció Cultural del País Valencià, els diputats Enric Morera (del Bloc Nacionalista) i Glòria Marcos (Esquerra Unida), i també Agustí Cerdà (ERPV) i Josep Guia (PSAN).

Van pujar a l’escenari Pep Gimeno ’Botifarra’, Pau Alabajos, Cesc Freixas, Al Tall (que va versionar la coneguda ’Perquè vull’ d’Ovidi Montllor), Feliu Ventura, La Gossa Sorda i Obrint Pas, així com un quartet de corda i un grup de dolçainers que van cloure l’acte. També van haver-hi tres representacions teatrals impactants que il·lustraven diferents moments de la història valenciana recent.

Els parlaments van anar a càrrec d’Empar Salvador (Fòrum de la Memòria), Ausiàs Llorenç, besnét del director de Ràdio València Enric Palau, assassinat pel franquisme, Mariano Sánchez Soler, el director de VilaWeb, Vicent Partal, David Fernàndez i Núria Cadenas. A través de vídeos gravats van participar-hi també personatges com Isabel-Clara Simó, Toni Strubell o el dirigent de la Intersindical Valenciana Vicent Maurí.

A l’acte, en el qual es va denunciar la impunitat amb la qual actuen els grups feixistes al País Valencià, va assistir tota la família de Guillem Agulló.

En el judici del cas, fet a Castelló de la Plana el 1995, el jutge va condemnar Pedro Cuevas, autor confés de la ganivetada, a catorze anys de presó per homicidi, va absoldre la resta del grup i no hi va veure motius polítics. Ara, Cuevas solament va fer quatre anys de presó i a les municipals del 27 de maig de 2007 es va presentar dins la llista del partit ultradretà Alianza Nacional per Xiva de Bunyol.

Antifeixisme al País Valencià

Segons les últimes dades de l’informe Raxen del Moviment contra la Intolerància, el 2007 hi va haver al País Valencià sis-centes agressions de mòbil feixista o racista. És per això que, sovint de la societat civil sorgeixen plataformes i campanyes per a denunciar la violència dels ultradretrans i la impunitat amb què a vegades actuen. Entre aquestes hi ha Acció Popular contra la Impunitat, Antifeixistes.org (amb canal a YouTube) i Antiblavers, a més del Fòrum per la Memòria.

SPIP | esquelet | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0