Víctimes del genocidi franquista. Ni oblit ni perdó: justícia

L’acte, promogut per la Comissió de la Dignitat, es farà el dia 18 de setembre a les 12h a la Puerta del Sol

Concentració a Madrid en honor de Lluís Companys

El passat dia 14 d’agost es va fer un homenatge en el 70è aniversari de la seua detenció per la GESTAPO a la Bretanya. El president de Catalunya detingut per els nazis, va ser deportat i entregat a la policia franquista per ser executat el 15 d’octubre de 1940

dissabte 4 de setembre de 2010

Visca la llibertat. Litografia d’Antoni Miró

El proper dia 18 de setembre es farà una concentració davant l’antiga Dirección General de Seguridad a Madrid, edifici on va ser retingut i torturat Lluís Companys i Jover. Després es farà un dinar de germanor. Aquest edifici és l’actual seu de la presidència de la Comunidad de Madrid a la Puerta del Sol. La concentració consistirà en la lectura d’un text a càrrec d’un/una intel.lectual, a les 12 hores, i el desplegament d’una pancarta per recordar els fets, en assistència de la premsa. Han assegurat la seva presència diversos grups de la Memòria Històrica de Madrid. Es farà en ocasió dels 70 anys de l’assassinat del nostre President sense que la sentència que se li va aplicar hagi estat jurídicament anul.lada, quedant, doncs, aquesta en peu. Si us plau informeu-nos si voleu/podeu venir-hi.

Secretariat Comissió de la Dignitat Contacte: 625370661.

Crònica de l’acte d’homenatge del passat 14 d’agost

placa conmemorativa

El president de Catalunya detingut per els nazis, va ser deportat i entregat a la policia franquista per ser executat el 15 d’octubre de 1940

Aquest migdia ha tingut lloc a La Baule -Ar Baol en bretó- l’acte d’homenatge al President Lluís Companys quan es compleix el 70è aniversari de la seva detenció per part de la policia militar nazi. Companys va ser detingut el 13 d’agost de fa 70 anys en aquesta localitat bretona.

L’acte, promogut per la Comissió de la Dignitat amb la col.laboració de l’Ajuntament de La Baule i de la delegació del Govern català a l’Estat francès, ha comptat amb la presència de dues centes persones vingudes d’arreu de Catalunya i membres d’entitats nacionalistes i culturals bretones.

L’acte l’ha obert l’alcalde de La Baule explicant que la ciutat que ell presideix es sent orgullosa d’haver estat el refugi del president de Catalunya Lluís Companys al qual va definir com a lluitador per la llibertat i la democràcia.

Seguidament ha parlat el Vice-president de la Generalitat de Catalunya el senyor Josep Lluís Carod Rovira que ha definit la lluita per Catalunya i la llibertat que va encarnar Companys, comparant—la amb l’heroi i cap de la resistència Jean Moulin també assassinat pels nazis.

El “Cant dels ocells” ha estat interpretat per el violoncelista Cyrile Poulet que també ha tocat una suite de Bach.

Tot seguit s’ha descobert una placa commemorativa on és pot llegir el text que recorda, en català i francès la detenció de Companys: A la casa del nº 5 d’aquest carrer el 13 d’agost de 1940 va ser detingut per la Gestapo el President del Govern de Catalunya Lluís Companys i Jover. Deportat i lliurat a la policia franquista, va ser executat a Barcelona el dia 15 d’octubre de 1940. En homenatge i a la seva memòria.La Baule, 23 d’agost de 2010.

Després de la commemoració tots els presents han estat convidats per l’alcalde de la Baule a una recepció a la seu de l’Ajuntament.

SPIP | esquelet | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0