Víctimes del genocidi franquista. Ni oblit ni perdó: justícia

Organitzat pel Col·lectiu per la Recuperació de la Memòria Històrica de Callosa d’en Sarrià

5è Acte d’homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista

Nota Informativa i fotos de l’acte. Diumenge 1 d’abril de 2012 a les 12,30 hores. Espai de la Memòria del Cementeri de Callosa d’en Sarrià

dissabte 24 de març de 2012

Callosa d’en Sarrià, la Marina Baixa

Diumenge 1 d’abril del 2012

"5è Acte d’homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista"

El Col·lectiu per la Recuperació de la Memòria Històrica de Callosa d’en Sarrià ha realitzat avui diumenge 1 d’abril de 2012 a les 12,30 hores, a l’Espai de la Memòria del Cementeri de Callosa d’en Sarrià, el 5è Acte d’homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista.

Més de dues-centes persones han assistit aquest matí al l’Espai de la Memòria situat al cementeri de Callosa per a retre homenatge a les víctimes de la Guerra Cilvil i la repressió franquista. En aquest Espai hi ha un monolit amb els noms de les quasi 80 persones callosines mortes per la Guerra Civil i la repressió franquista. Aquest és el número de gent comptada fins a dia d’avui i recuperada a través d’un treball minuciós de memòria oral i recerca de dades històriques a través de les institucions i de diversos testimonis de l’època que encara queden vius.

El seu llegat d’agraïment i dignitat pels que van lluitar per la democràcia i la llibertat, i de respecte cap als milers d’executats i desapareguts que no han estat encara desenterrats, pel sol fet d’haver format part dels perdedors, ens empeny i ens reafirma com a dignes descendents seus, retrobant-nos ací any rere any, en aquest Espai de la memòria que hem fet nostre. La memòria històrica és el dret dels ciutadans a conèixer la pròpia història. En situacions de dictadura la història oficial manipula o nega la història, com ha succeït al nostre país. Per això identifiquem memòria històrica amb la recuperació dels processos de lluita a favor dels valors de la democràcia i de la pau.

A l’acte d’avui, s’ha fet l’ofrena de flors, han parlat diverses persones, recitant poemes i fragments de textos representatius al respecte, i s’han interpretat vàries músiques que li donaven un toc molt solemne i emotiu a l’acte, entre altres l’Himne de Riego, Txoria Txori de Mikel Laboa i L’estaca de Lluís Llach.

Com cada any, l’homenatge se celebra en aquestes dates per ser el mes en què es va proclamar la 2ª República Espanyola (14 abril 1931).

(Col·lectiu per la Recuperació de la Memòria Històrica de Callosa d’en Sarrià)

SPIP | esquelet | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0