Inici > Eines > Premsa > Una desena de centres organitzen protestes. Quatre IES que perdran el (...)

A Catalunya, el govern ha apostat per la triple xarxa de centres educatius: els privats per a les castes econòmiques i polítiques, els concertats per a la classe mitjana i els públics per a la classe treballadora.

Una desena de centres organitzen protestes. Quatre IES que perdran el batxillerat demanen una moratòria

M. B. Público.es 07/05/2010

per filosofem,



Una desena de centres d’educació infantil i primària de tot Catalunya es van tancar ahir durant unes hores per protestar contra les polítiques de la conselleria d’Ensenyament, a qui acusen de retallar les plantilles i l’oferta educativa en detriment de la qualitat, i de prioritzar els centres privats i concertats. En alguns casos, com a Badia del Vallès, la tancada va durar tota la nit, segons va confirmar el representant de CCOO Manel Pulido.

Desenes de professors, pares i alumnes van participar en els actes de protesta dels centres de secundària que el curs que ve deixaran d’impartir les seves línies de batxillerat per ordre del Consorci d’Educació de Barcelona. L’objectiu dels IES de Barcelona Rambla Prim, Roger de Flor, Collserola i Sant Martí de Provençals és aconseguir una moratòria d’un any.

Aquesta va ser la solució que va oferir dilluns passat el Consorci als centres Montjuïc, Flos i Calcat i Miquel Tarradell, tots amb una única línia de batxillerat. Aquest últim centre, situat al Raval, ha fet públic un comunicat en què es felicita per la "victòria parcial". Tanmateix, anuncia que no acceptaran la solució i que continuaran lluitant per mantenir el seu batxillerat i el de la resta de "centres petits i en barris socialment desfavorits".

Atenció personalitzada

"Aquests batxillerats són vitals per a alguns alumnes que necessiten una atenció especial", insistia ahir Ángel Fandos, director de l’IES Roger de Flor, al barri de Trinitat Nova. "És cert que els nostres centres tenen grups petits, però si fem anar els alumnes a altres instituts més grans, a classes de 35 persones, part dels estudiants es perdran. La majoria són immigrants i alguns tenen poc domini del català i el castellà. Aquí els ajudem amb reforç de llengües", va afegir.

Per a ser ma d’obra barata, per a què volen una educació de qualitat?

Pel director de l’IES Rambla Prim, Albert Sorribes, el principal problema ha estat la manera sobtada en què s’ha comunicat la supressió del batxillerat: "Necessitem una moratòria d’un any, com a mínim, per discutir els detalls i veure com es reorganitzarà el sistema educatiu de secundària", demanava ahir.

Així mateix, el responsable del Rambla Prim, un centre situat en un barri on hi ha "un 80% de població immigrant", va obrir la porta a planificar la manera com oferir una bona formació professional al seu alumnat.

Fonts del Departament d’Educació asseguraven ahir que l’alumnat dels centres afectats té altres instituts amb més oferta educativa a pocs minuts. Les mateixes fonts anuncien que el departament aposta per transformar-los en instituts amb una "oferta forta de FP".

Sobre les raons per les quals tres centres han aconseguit una moratòria, Educació al·lega que el Consorci va prendre aquesta decisió després de veure el nombre de preinscripcions. El sindicat USTEC-STEs rebutja aquesta explicació i diu que "és una prova més que el Departament no té clara la seva política".

Veure en línia : la notícia a Público.es