Filosofem

Ètica i Filosofia en Secundària

El 28-abril al País Valencià: Vaga per l’ensenyament públic

El SEPC fa una crida a la vaga general de l’ensenyament públic valencià per al proper 28 d’abril.
Publicat en Kaosenlared.net 21/04/2009

per filosofem | 27/04/2009

Inici > Recursos > Educació a debat > Notícies > El 28-abril al País Valencià: Vaga per l’ensenyament públic

Llengües d'aquest article: català Español

Fins ací hem arribat, després de tot un curs de mobilitzacions o­n tota la comunitat educativa en ple (estudiantat, professorat i mares i pares) ha decidit juntar-se per defensar amb moltes veus i un sol crit allò que és nostre, allò que es de totes i tots: el dret a rebre una educació pública i de qualitat. Una educació que no cal recordar ja, perquè tots ho tenim ben present, les continues agressions que rep per part de les administracions i els poders econòmics de l’actual panorama polític i social.

És així com any rere any les estudiantes i els estudiants dels Països Catalans, sortim una i altra vegada al carrer per tal de defensar allò que es va aconseguir per l’esforç i el sacrifici dels moviments socials d’altres èpoques. Si parlem de tots els cops que li hem plantat cara a les lleis que afavoreixen la privatització (com la LOCE o la LOE), dels decrets abusius o­n els governs de torn fan el joc als centres privat-concertats (al cas del País Valencià el PP en constitueix un exemple de manual) o la manca de voluntat de dotar a l’ensenyament públic dels recursos necessaris.

Sense anar més lluny, el passat 26 de Febrer les estudiantes i estudiants compromeses amb l’ensenyament públic, popular, antipatriarcal, català i de qualitat ens varem reunir a diverses comarques del País Valencià amb tot un seguit de reivindicacions ben clares per a la Conselleria Valenciana d’Educació i la resta d’institucions de les que depèn l’ensenyament públic valencià. D’aquell dia fins avui, no han canviat gens les coses, ens trobem amb les mateixes deficiències i per això hem decidit romandre ferms en la nostra postura i seguir denunciant i reclamant:

  1. La manca d’inversió en infraestructures i recursos per a l’ensenyament públic, obligant-nos a estudiar en barracons que cada vegada proliferen més arreu del país i concentrant i massificant el nombre d’alumnes per aula. Defensem la necessitat d’un ensenyament públic i de qualitat, amb les instal·lacions, mitjans i recursos necessaris per al desenvolupament de totes les estudiantes i tots els estudiants en igualtat de condicions.
  2. La concertació de batxillerats, que en aquest any i des de la implantació de la LOE i el decret valencià ja en son 90 centres, subvencionant així amb diners públics el negoci de les escoles privades. Així com el decret d’admissió d’alumnat que promou la llibertat de cada centre, sobretot els privats-concertats, de triar els seus alumnes, creant fortes desigualtats i la creació d’ instituts-ghetto per a les classes més baixes. Reclamem la completa eliminació de la doble-xarxa pública-privada i la consolidació d’un sistema d’ensenyament públic, d’accés universal i gratuït com a únic sistema que iguala realment les possibilitats de totes i tots.
  3. El sistema de nomenament de directors que des de la LOE han deixat de poder ser triats pel propi Consell Escolar i amb el decret actual de Conselleria, poden ser triats pràcticament “a dit” per aquesta. Demandem un ensenyament democràtic en uns centres democràtics, o­n els estudiants tinguen més vies de participar en les decisions i gaudisquen d’espais horitzontals i assemblearis per organitzar-se autònomament.
  4. La imposició de l’assignatura “Education for the Citizenship” en anglès com a part de l’estratègia partidista i propagandística per part del govern autonòmic valencià. Destaquem també que “EpC” es tracta d’una assignatura basada en l’adoctrinament i no el debat i la crítica, i que entre els valors de la social-democràcia inclou també el militarisme i l’espanyolisme, que en el cas del currículum valencià aplega a afirmar que "Espanya és una" amb tant sols una cultura i una llengua. Proposem un Ensenyament popular, basat en l’aprenentatge crític, i no en l’adoctrinament de valors; sobretot si es tracta de valors d’espanyolisme, militarisme i desigualtat social com els proposats per la Consellera d’Educació i la retirada del Decret pel qual s’estableix la docència d’”Educació per a la ciutadania” en anglès.
  5. El menyspreu per part de la Conselleria cap al conjunt de la comunitat educativa, imposant els seus decrets fent cas omís de les meses de negociació i de les protestes per part de tots els agents socials. Exigim la dimissió del conseller Font de Mora i de tot el seu equip incloent a la secretària d’Educació, Concha Gomez, per la falta de transparència i les deficiències en la seua gestió. Amb aquesta educació, Font de Mora Dimissió!
  6. El total menyspreu per a la docència en català per part de l’administració, que emparant-se en una llei ambigua com la Llei d’Ús ha marginat i degradat l’ensenyament en valencià, eliminant selectivament grups de batxillerat, dificultant l’ampliació de l’oferta i enviant professors sense requisit lingüístic a cobrir places de valencià. Reclamem una catalogació lingüística adequada i obligatòria per tot el funcionariat públic relacionat en l’educació, l’obertura de grups en valencià(sobretot de batxillerat) i la consolidació d’un sistema d’immersió lingüística que garantisca el dret dels valencians a utilitzar la nostra llengua a tots els àmbits amb absoluta normalitat.

A més, i per si no en teníem prou amb els abusos sobre l’ensenyament secundari, les perspectives de futur amb que ens trobem les estudiantes i estudiants de secundària no son gaire esperançadores. Amb la creació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES), el mal nomenat “Procés de Bolonya”, se’ns vol aplicar un nou sistema de graus i màsters que suposarà la precarització de l’ensenyament de la majoria front a l’elitització d’una minoria intel·lectual i econòmica, tot supeditant la formació a les demandes del mercat i obrint noves vies de negoci empresarial a la universitat.

És per això que les organitzacions estudiantils revolucionàries d’arreu d’Europa, coordinades per mitjà del Fòrum d’Estudiants Europeus (FEE), hem decidit fer-lis front en el seu propi terreny. És per això que des del SEPC estenem la convocatòria de la contra-cimera convocada a Lovaina (Bélgica) durant els dies 28 i 29 d’Abril coincidint amb la cimera de ministres europeus. És per això que entenem que el dia 28 d’Abril cal eixir al carrer per plantar cara a totes les agressions que pateix l’ensenyament públic, des de l’EEES a la gestió de Font de Mora, passant per la LOE, la LOU tots els decrets que, de manera poc democràtica, ens imposa el PP valencià.

Us esperem a totes i tots a la manifestació unitària i la vaga general a l’ensenyament convocades per la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic i us esperem el pròxim dimarts dia 28 d’Abril a les 19h a la Pl. Manises(València) i a la Direcció Territorial(Alacant i Castelló).

NO A L’ESPAI EUROPEU D’ENSENYAMENT SUPERIOR!

NI LOE NI DECRETS NI LOU!

AMB AQUESTA EDUCACIÓ FONT DE MORA DIMISSIÓ!

País Valencià, Abril de 2009

Veure en línia : l’article a Kaosenlared.net