Estem visquent el moment més pròxim al colapse d'un model socio-econòmic senil?
Quines són les causes i el desenvolupament d'aquesta crisi?
A què pot donar lloc?
Conferència: divendres 9 de març, a les 19:30h
LA CRISI ACTUAL I EL FUTUR DEL CAPITALISME.
Lloc: Fundació d'Estudis Llibertaris i Anarconsindicalistas, Carrer Joaquim Costa 34 (Barcelona)
Prof. Just Casas (Història moderna i contemporània UAB, CNT de Terrassa i Centre d'Estudis Francesc Sabat)
La crisi actual aparentment iniciada a l’any 2007 ha estat qualificada manta vegades com a “sistèmica” i amb tota la raó del Món, ja que parlem d’un sistema econòmic àmpliament també tractat com a “global”. Aquestes són doncs i precisament, les dues paraules clau: és el conjunt del sistema a nivell mundial o global el que està en perill amb l’actual crisi. Aquesta no és en absolut una de tantes crisis que el sistema capitalista provoca cíclicament. Aquesta és una crisi que qüestiona la pròpia viabilitat del sistema, per això se la qualifrica de “sistèmica”.
Teòricament la crisi es deia que quedaria superada durant l’any 2009, després al 2010, més endavant al 2011…i ara se’ns diu que el 2012 encara serà pitjor. Perquè s’inicià als EEUU i no a un altre país o a uns altres països? Perquè ha repercutit a nivell mundial-global? És certa aquesta darrera afirmació? Perquè sembla que s’està acarnissant amb la zona Euro i no a d’altres països o zones amb unes economies molt més febles? De quina manera afecta la crisi als denominats països emergents o altrament dits BRIC (Brasil, Rússia, Índia, Xina)? Quin és el paper que juguen o es creu que jugaran aquests darrers països especialment la Xina? Qui o què o quins són els denominats mercats als quals se’ls hi atribueixen tots els mals i totes les causes de la crisi actual? Què està passant en realitat?
Estem assistint a tot un procés de redefinició dels paràmetres mundials pel que fa les relacions entre països, el posicionament i el paper dels mateixos dins el conjunt del sistema capitalista i al naixement de nous actors i zones econòmiques que demanen i imposen llur protagonisme. Tot aquest procés de transformació de l’”status quo” vigent fins a l’actualitat, es deixa sentir amb poderossísima força en tots els nivells de la vida tal i com la coneixem avui en dia: tot mica a mica va quedant qüestionat, l’actual Estat del Benestar dels països de l’Europa occidental, les pròpies relacions socials que s’hi donen amb el progressiu trencament d’uns equilibris que costaren molt d’establir, la denominada democràcia parlamentària burgesa, el seu sistema de representativitat i llur legitimitat, la classe política, les seves propostes, les pròpies persones i les organitzacions que els hi donen suport, les relacions laborals i les regles mitjançant les quals s’organitzaven, el propi sindicalisme “d’Estat” o majoritari…i sobretot, tot el sistema bancari i financer i per tant i també, els processos d’acumulació de capital. Com hem dit abans, el que està en joc és el propi sistema capitalista a nivell mundial. En definitiva, el Món tal i com el coneixem avui. Hi ha solucions? Quines?
|