Arrel de la web > Cultura de Resistència > [UAB] Error o persecució de la memòria històrica a la Facultat de (...)

[UAB] Error o persecució de la memòria històrica a la Facultat de Lletres?

dimecres 16 de setembre de 2009, per  remenaire

Ahir dijous 3 de setembre, amb la pertinent autorització del Deganat, un grup d’alumnes va procedir a tapar el mural que, des de l’any 1989, hi havia en el vestíbul que mena a l’hemeroteca des de la consergeria de la facultat. El mural, on mitjançant un ramat d’ovelles es feia una al·legoria contra el militarisme i la guerra, amb el temps havia esdevingut un autèntic referent identitari de la memòria històrica de la nostra Facultat.

JPEG - 118.6 kB

Imatge de http://www.flickr.com/photos/aniko_attila/354308367

Independentment de l’opinió que pugui merèixer, és innegable que el moviment per la insubmissió a l’exèrcit va ser durant els darrers 1980s i primers 1990s un dels principals fenòmens d’organització no violenta de la societat civil, va promoure un debat inèdit en la nostra societat sobre el militarisme i el dret a confrontar lleis injustes i va acabar sent el detonant de la fi del servei militar obligatori. Les “ovelles insubmisses” de la Facultat de Lletres simbolitzaven aquell temps i les aspiracions d’una part important de les facultats de Lletres i Psicologia de l’època, on el moviment per la insubmissió va tenir un fort recolzament.

Amb la seva desaparició una part de la història democràtica i antiautoritària de la nostra facultat queda mutilada o, com a mínim, perd el seu principal referent identitari i públic. El control i modelat de la memòria històrica ha estat sempre una eina política de les dictadures. És per aquesta raó que des de CGT esperem que aquesta situació respongui a una errada de l’actual equip de govern de la Facultat de Filosofia i Lletres i no a una opció política conscient i demanem que es prenguin les esures oportunes per a esmenar-la.

CGT de la UAB

PATÈTICA Resposta de la Degana de la Facultat de Filosofia i Lletres, Dra. Teresa Cabré Monné :
http://blogs.uab.cat/deganatdelletres/2009/09/09/comunicat-del-deganat/

Davant el missatge difós per la CGT amb el títol "Error o persecució de la memòria històrica de la Facultat de Lletres", el deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres vol fer saber que va aprovar el curs passat un projecte artístic com a part de les pràctiques docents d'uns estudiants de la llicenciatura d'Història de l'Art, dirigides per una professora del departament corresponent. Es tracta d'un projecte d'art efímer que substitueix l'anterior, dirigit per la mateixa professora i amb les mateixes característiques.

Una de les conseqüències de la realització d'aquest projecte és la substitució d'una pintura mural per una altra de nova. La decisió del deganat respon a la intenció d'afavorir la formació dels estudiants i el desenvolupament d'un projecte docent degudament supervisat que, en aquest cas, implica la utilització d'algunes parets de la facultat.

Lamentem que algú s'hagi pogut sentir molest per aquesta acció; de cap manera s'ha d'entendre com un intent d'esborrar la memòria històrica suposadament representada pel  mural substituït.

Com al bloc on ha aparegut aquest comunicat és dins la categoria de MONOBLOCS us convidem a deixar la vostra opinió als comentaris. [estem redactant la nostra]

3 Missatges

 • [UAB] Error o persecució de la memòria històrica a la Facultat de Lletres? Le 22 de setembre de 2009 à 09:41, per  ex de lletres

  “Las huellas dejadas sobre el campo de la conciencia no cambian nunca”

 • [UAB] Error o persecució de la memòria històrica a la Facultat de Lletres? Le 30 de setembre de 2009 à 00:31, per  Un estudiant més que s’avergonyeix de la seva facultat (estudiants, professors), rectorat,.....

  És obvi que el mural anterior tenia raó en una cosa entre d’altres, sempre hi han més ovelles que segueixen la corrent de la resta, restant immòbils davant d’un sistema, d’unes injusticies que els afecten directament però que no volen o es veuen incapaços de fer-hi front i, mentre passi això les persones que dirigeixen aquestes podran portar-los cap on vulguin doncs com a màxim hi hauran unes poques que els hi faran front.

  Aquest és un exemple més del que passa tant a la facultat de filosofia i lletres com a la resta del món. El deganat porta a terme unilaterament decisions sense consultar i/o escoltar altres opinions i com a màxim alguns alumnes els faran pessigolles mentres la resta es mantindran quiets i, els professors faran comunicats o algún acte públic (com parlar-n’he a la junta de facultat) però sense fer cap actuació contundent (que no implica violència la qual és relativa segons s’analitzi) que pugui canviar realment les coses, a no ser que hi hagin xerrades entre passadissos però crec que més aviat implicaria que alguns dels professors contraris a la masacre del mural es despenjarien a canvi de suports als projectes que tinguin o al seu departament, amenaces (entre moltes altres intringulis que poquíssims estudiants sabran al llarg del temps) i, la resta es trobaran sols davant la foscor.

  Així és la nostra facultat i la resta. Però tot i això encara queda un bri d’esperança i és que la gent al final perd la paciència i deixa de pensar i no fer res conseqüent amb el que realment raona, per pasar a l’acció. Vivim en temps de canvis i protestes com molts d’altres que s’han produït al llarg de l’història i que repeteixen , moltes vegades, la diversitat de moviments socials existents. El modus operandi pot canviar o, certs trets ja existents es poden accentuar. Tot depen d’ells i la capacitat que tinguin el dirigents de tots els sectors per tocar-lis els ous.

  Em preguntu que pasaria si un alumne o professor anés i pintés la façana del deganat amb un mural reivindicatiu i, al mateix temps recollís prop de la meitat de firmes (unes 2000) entre estudiants i miprofessors que donessin la seva conformitat. El deganat el treuria quan a més, ha sigut escollit amb un nombre molt inferior al esmentat?

  Reitero l’imminència de canvis, tot depen de les ovelles, si a l’hora de la veritat actuaran o es deixaran portar per persones tant racionals com l’equip deganal de la Facultat de Filosofia i Lletres, mentres tant que les autoritats que gaudeixin del seient que la majoria (còmode) els otorga, tard o d’hora el perdran....

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0