Arrel de la web > Cultura de Resistència > Les coses pel seu nom > Crònica del Sant Jordi que ve

Crònica del Sant Jordi que ve

Capítol 8

dimarts 9 de juny de 2009, per  camarada totximinh

Sant Jordi serà l’ocasió perfecta, un any més, per passejar reposadament i reflexiva pels carrers de la nostra ciutat. Més enllà d’adquirir les roses i el llibre de rigor, serà l’ocasió idònia per aprendre una mica d’economia pràctica.

Així, a part d’aprofitar l’avinentesa i la sobredosi floral per tal de flirtejar subtilment, veurem que pot ser més útil una jornada d’observació que un curs a Creápolis. En primer lloc, aprendrem que la oferta i la demanda no sempre s’ajusten per tal d’harmonitzar el sistema de preus: Malgrat la oferta excessiva i desmesurada de roses de dubtosa procedència, els preus seran insòlitament alts. Podrem contemplar també, a mig matí, la pràctica poc elegant del dumping, consistent en vendre per sota del preu de cost per tal de desconcertar i desestabilitzar les paradetes rivals. Els venedors també ens mostraran que, en l’afany per col·locar l’excedent, tot s’hi val: Especularan cremant roses, n’amagaran... A última hora, amb els desafortunats que treballen fins tard com a víctimes propiciatòries, assistirem a un increment abusiu dels preus possibilitat pel nul marge de negociació de què disposa el client a aquelles hores.

El mercat s’adapta a tot
Davant la perillosa perspectiva d’haver d’amanir els llibres amb soja per menjar-se’ls amb patates, veurem la increïble capacitat d’adaptació de la indústria editorial: Títols de l’estil Com afrontar la crisi i no morir en l’intent, o 100 receptes per estalviar en l’àmbit domèstic seran la tònica dominant. Un cop, previ pagament, ens hàgim endut a casa algun d’aquests exemplars, el fullejarem breument per, tot seguit, apilar-lo sobre altres llibres igual d’útils adquirits en abrils anteriors. Rarament trobarem el llibre que busquem, i no ens enganyem, com els turistes que en els seus viatges visiten museus de manera compulsiva i als seus llocs de residència no en coneixen cap, comprar llibres pel simple fet de ser Sant Jordi no tindrà cap justificació lògica.

Com a efecte inesperat de la crisi assistirem a la tornada a primera línia dels aparadors de certs llibres que des de 1989 havien quedat relegats a l’ostracisme. La caiguda del mur de Berlín els va condemnar al fons dels magatzems i ara el mercat els torna a posar de moda, a la secció d’autoajuda. Coses de la demanda!


Nota de l’editor-web
Us recordem que aquesta sèrie de columnes "Les coses pel seu nom" són primer publicades al Diari de l’Ateneu, i que poc a poc les anem penjant en aquest web.

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0