Arrel de la web > Cultura de Resistència > Les coses pel seu nom > Per què encara ens creiem la Unió Europea?

Per què encara ens creiem la Unió Europea?

Capítol 1

dimecres 24 de desembre de 2008, per  camarada totximinh

El Parlament europeu
Cada 4 anys ens trobem enmig d’una campanya per les eleccions europees. Els partits destinen grans esforços i diners per aconseguir eurodiputats. Però, algú sap per a què serveixen aquests eurodiputats? Ras i curt: per res de res. El parlament europeu és un òrgan merament consultiu sense cap poder legislatiu. Les decisions les pren la Comissió Europea, formada pels caps d’estat dels països membres. Cal tota aquesta pantomima electoral (pagada en bona part amb les subvencions de diner públic que reben els partits) per buscar legitimitat a una institució que no té res de democràtica?

La Constitució Europea
Fa uns anys, el 2004, van tenir lloc una sèrie de referèndums per aprovar el Tractat pel qual s’establia una Constitució Europea. El text, retrògrad i que establia el neoliberalisme com a únic sistema econòmic vàlid, va ser rebutjat a França i Holanda i el projecte va quedar aturat.
Com que no van quedar contents amb aquesta derrota, a finals de 2007 els dirigents dels països membres van signar el Tractat de Lisboa, que no varia en res substancial respecte l’anterior. Aquest cop, però, no es faran referèndums. El motiu, segons diuen, és que no volen "encallar" el procés. Tota una llicó de democràcia...

La directiva de les 65 hores
I aquesta breu retrospectiva la faig perquè aquests dies es debat la directiva de les 65 hores, que permetria allargar als empresaris la jornada laboral dels treballadors. Un exemple més de cap on avança la UE. Després de segles de lluites i conquestes de drets per part de la classe treballadora, els guanyadors liberals imposen la seva llei retallant els drets i llibertats. Tornarà l’esperança de vida dels barris obrers a situar-se per sota dels 20 anys com al Liverpool de la primera meitat del segle XIX?

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0