Arrel de la web > Comunicats > Massa Policia, Poca diversió

Massa Policia, Poca diversió

Manifest col·lectiu barrques 2007

divendres 22 de juny de 2007, per  remenaire

Les entitats, col·lectius i associacions sota-signants, que participem des
de fa 8 anys en l’organització de Les Barraques de Sant Cugat, hem rebut
amb preocupació l’anunci del dispositiu policial que patirem els propers
28, 29 i 30 de juny al Parc de la Pollancreda.

Aquest dispositiu serà molt semblant al de l’any passat on es van produïr cues i escorcolls personals per accedir al recinte, com si el recinte de Barraques fos un aereoport internacional. Aquests serà el primer any que el Cos de Mossos d’Esquadra treballarà conjuntament amb la Policia Local.

Fa 8 anys que treballem per omplir de continguts una part molt important de la Festa Major: la que s’adreça a l’oci de joves (i no tant joves ;-) i que fins a la nostra irrupció l’Ajuntament tenia molt mal resolta. Per tant entenem que que som una part molt important de la Festa Major i que el nostre treball hauria de ser més respectat. Pensem que els potencials problemes d’ordre públic no es resolen amb dispositius policials desmesurats, com va evidenciar-se en les edicions de 2005 i 2006, on el contingent sempre va incrementar i no es va resoldre un problema que ja està localitzat i en mans dels Serveis Socials de l’Ajuntament. Volem denunciar que aquest desplegament ha impedit accedir al recinte de les Barraques a persones migrades a casa nostra, que al no tenir papers s’ha vist exclosa també d’un espai de festa. Creiem que prou problemes tenen aquestes persones que han hagut de marxar del seu país per tirar endavant, i és una mostra de racisme identificar a totes les persones que "per la pinta" són de fora".

Les Festes Majors i Populars d’ara són com les de fa 10, 20 o 30 anys. L’àmplia majoria participa alegrement i pacífica dels concerts i de l’espai lúdic que itinerantment l’Ajuntament ens posa a disposició. Entre el públic que ve a les Barraques també hi ha menors d’edat. Pensem que aquests menors que surten de nit ho fan sota la responsabilitat de pares, mares i diferents tutories legals. Totes hem sigut menors d’edat, i cadascuna de nosaltres ha pogut accedir al consum d’alcohol sigui per diferents legislacions que permetien el consum de cervesa als majors de 16, o perquè hem interposat una persona major d’edat en la compra als bars, discoteques o barraques de torn. Volem remarcar que la intoxicació etílica greu no ens sembla un model d’oci sanitàriament recomanable, però aquestes pràctiques no són exclusiva de les Barraques de Sant Cugat, i tenen el seu orígen en els valors i l’educació que porta cada un de casa seva. No trobem just que ens encolomin la responsabilitat d’aquesta potencial pràctica de risc.

Al llarg dels anys se’ns ha acusat de promocionar un oci de consum alcohòlic. Des del nostre punt de vista, aquest oci està impregnat a la societat, i nosaltres només organitzem 3 dies de Festa annual. Durant la resta de l’any el jovent també comet excessos, i no ens consten denúncies als bars i discoteques de la comarca, i sabem que de matinada alguns vagons del ferrocarril són plens de vòmit...

Creiem que cal fer una referència explícita al context politico-institucional que omple pàgines de diaris i minuts de notícies tant a la televisió com a la ràdio. El desplegament a tota Catalunya del Cos de Mossos d’Esquadra s’està fent entre vulneracions dels drets i llibertats que formen part del nostre patrimoni social. Tortures demostrades a les comissaries, muntatges policials a Torà i Girona,
segrestos de manifestacions que denuncien abusos policials i manifestacions de policies amb consignes tant democràtiques com " Kubotan, Kubotan" -punxó considerat arma blanca no reglamentària, que alguns mossos han utilitzat en els darrers temps. Ens preocupa que els Mossos d’Esquadra en la seva primera intervenció a les Barraques pretenguin imposar el seu model policial, que es demostra tant o més vulnerador de les llibertats que el de la replegada Policía Nacional.

Totes aquestes reflexions ens porten a pensar que l’Ajuntament pretén criminalitzar la nostra proposta lúdica i festiva, quan alhora ens encoratja a la participació. Un recinte ple de tanques i de policies ens intimida i fomenta que el poble es pensi que som un perill social. Ha quedat demostrat que qui és un perill per al poble és una petita comunitat que any rera any intenta boicotejar el nostre espai lúdic.

És per això que repartirem xiulets durant les barraques amb la finalitat de fer soroll, i de fer-nos respectar.

Plenari d’entitats, col·lectius i associacions de Barraques 2007: Agrupament Escolta Berenguer el Gran, Agrupament Escolta La Floresta, Associació Espura, Bitlles de Sant Cugat, CASC-Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat, Castellers de Sant Cugat, Rugby Sant Cugat, Jocs del Món, Diables de Sant Cugat,
Escola d’Excursionisme del Club Muntanyenc, Esplai Pica-Roca, Esplai Sarau, grup Mediterrània, JERC-Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya, JNC-Joventut Nacionalista de Catalunya, Kimbala, Olympic Futbol Sala, Penya Athletic Club Bilbo Ondokoak, Penya Blaugrana Sant Cugat, Secció de Badminton del Club Muntanyenc, Secció d’Esquí del Club Muntanyenc i Unió ciclista de Sant Cugat.

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0