Arrel de la web > Despesa Militar | Objecció Fiscal > Objecció Fiscal 2015-16 > Què és l’Objecció Fiscal?

Què és l’Objecció Fiscal?

Text revisat per la Campanya 2010

abril de 2007, per  remenaire

CAP EXÈRCIT, CAP GUERRA
Text actualitzat per a la campanya d’Objecció Fiscal a la Despesa Militar de l’any 2010
FEM OBJECCIÓ FISCAL a la DESPESA MILITAR (OF)

- Què és l’OF?

És la no disposició a col·laborar amb l’Estat en les despeses de preparació de guerres i manteniment de l’estructura militar, desobeint activament en el moment de realitzar la declaració de la renda (IRPF). Consisteix tècnicament a desviar una part d’aquests impostos a un projecte que treballi en la defensa d’un progrés social solidari.

- Per què fem Objecció Fiscal?

L’OF és una campanya de desobediència civil, i consisteix en desobeir i trencar públicament i colectiva una llei o norma que es considera injusta buscant la millora de la societat. La desobediència civil no busca la repressió, però l’assumeix quan arriba i intenta rendibilitzar-la com mitjà per a arribar a la consciència de la majoria de persones de la societat: per exemple l’Objecció de Consciència i la Insubmissió a l’Estat Espanyol van ser una reeixida campanya de desobediència civil.

- Es fa en altres estats?

Des de fa dècades, en estats com Alemanya, Holanda, Canadà, EUA, França, Itàlia, entre d’altres, s’organitzen campanyes d’OF. El tipus de campanya depèn molt de les realitats dissidents i dels moviments socials de cada estat. En uns, l’OF està orientada a la lluita antinuclear, en uns altres, en canvi té un fons més antimilitarista.

- Per què és necessària l’OF?

És necessària en tant que segueix havent guerres i segueixen existint els exèrcits. A l’Estat espanyol cal més que mai crear iniciatives ciutadanes que parin el desaforat creixement dels pressupostos militars i la creixent vocació bel·licista dels diferents governs: Golf 1991, Yugoslàvia 1992, Afganistan 2000, Iraq 2003.

- Quina és la seva finalitat política?

La finalitat de l’OF és la total eliminació dels exèrcits, de la investigació militar i de l’entorn militar industrial mitjançant una reducció progressiva de les despeses militars. Fent OF mostrem el rebuig social que té la despesa militar en particular i el militarisme en general, al mateix temps que ens solidaritzem amb altres lluites pel progrés social que es donen en la nostra societat.

- On va els diners desviats?

Amb els diners desviats es promou el treball per la Pau, la justícia social, la cooperació per al desenvolupament, la millora del medi ambient, els drets humans, el suport a lluites transformadores en altres estats. Amb aquests diners s’aconsegueix fer realitat projectes que no reben subvencions, projectes que permeten seguir treballant per una societat més justa equitativa i horitzontal. Aquest any donem suport al grups antimilitaristes del Paraguay.

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0