Arrel de la web > Campanyes > Una xarxa europea antimilitarista d’acció directa no-violenta: (...)

Una xarxa europea antimilitarista d’acció directa no-violenta: contracimera OTAN a Brussel·les (25-N)

dijous 23 de novembre de 2006, per  atom

Des de fa uns mesos es ve proposant des de diferents grups antimilitaristes, de manera més o menys explícita, la construcció d’una xarxa de grups d’acció directa no-violenta a nivell europeu que actuï de manera coordinada sobre la infraestructura relacionada amb els preparatius de la guerra o amb el desplegament d’intervencions militars.

Es parteix de la idea que les intervencions militars que es porten a terme a milers de quilòmetres es construeixen molt prop d’on nosaltres vivim: casernes i bases militars permaments, moviment i transport (ports, línies fèrries i aeroports) de tropes, equips i armaments, subministrament de combustible i equipament... Desvetllant aquests engranatges augmenten les possibilitats d’actuar sobre ells i de repercutir en l’opinió pública.

No es tractaria d’inventar res de nou, sinó d’intentar connectar i donar una dimensió internacional a les coses que ja han estat passant en els últims anys al voltant de la guerra de l’Irak i altres coses en diferents estats: bloquejos de trens militars i inspeccions ciutadanes en bases militars.

En l’última Conferencia Trienal de la Internacional de Resistents a la Guerra (IRG) al juliol de 2006, a Paderborn (Alemanya) ja va haver un espai de debat orientat en aquesta adreça, dinamitzat per l’organització pacifista belga Forum voor Vredesctie. El mateix Cap a una xarxa europea antimilitarista d’acció directa noviolenta: contracimera OTAN a Brussel·les (25-N)

Des de fa uns mesos es ve proposant des de diferents grups antimilitaristes, de manera més o menys explícita, la construcció d’una xarxa de grups d’acció directa noviolenta a nivell europeu que actuï de manera coordinada sobre la infraestructura relacionada amb els preparatius de la guerra o amb el desplegament d’intervencions militars.

Es parteix de la idea que les intervencions militars que es porten a terme a milers de quilòmetres, es construïxen molt prop d’on estem vivint nosaltres: casernes i bases militars permaments, moviment i transport (ports, línies fèrries i aeroports) de tropes, equips i armaments, subministrament de combustible grup organitza a Brussel·les el pròxim cap de setmana una contra-cimera//conferencia-acció tant per a discutir sobre l’última metamorfosi en la qual es troba embarcada l’OTAN, com per a seguir construint aquesta xarxa europea d’acció directa contra els preparatius de la guerra.


CONFERENCIA-ACCIÓ

Contracimera OTAN a Brussel·les, 25 de novembre de 2006.

El 28 i 29 de novembre pròxims, els Caps d’Estat i de Govern dels membres de l’OTAN es reuneixen a Riga, Letònia. Aquesta cimera es considera com una etapa important en el procés de modernització de l’OTAN del segle XXI. És el moment ideal per a Bèlgica i els membres europeus de l’OTAN de fer de l’Aliança una organització sense armes nuclears. Desgraciadament, la reforma de l’OTAN sembla prendre altra direcció diferent. Avui es col·loquen les primeres pedres d’una organització que té l’ambició de convertir-se en una aliança militar mundial, proveïda d’armes nuclears.

L’associació Bomspotting i Forum voor Vredesactie fan sonar l’alarma! Què significa aquesta transformació per als països que no formen part d’aquesta aliança militar voluntària i són definits doncs com un problema de seguretat potencial? Per a ells, aquesta evolució representa una amenaça davant la qual voldran armar-se. Com a conseqüència, una nova carrera d’armaments i una militarització de les relacions internacionals. L’afirmació que "l’amenaça s’estén a escala mundial..." podria convertir-se més aviat en una profecia.

El 25 de novembre, tres dies abans de la Cimera dels Caps d’Estat i de Govern de l’OTAN a Riga, Bomspotting i el Forum voor Vredesactie organitzen un Encontre alternatiu/Conferència-acció a Brussel·les. En el programa: informació i preparació. Què passa en l’OTAN? En quins aspectes això afecta a les associacions de solidaritat o al món sindical? Com poden col·laborar eficaçment els activistes noviolents europeus? L’OTAN vol convertir-se en una aliança militar mundial, nosaltres unim les nostres forces per a oposar-nos. Contem amb la vostra presència.

PROGRAMA:

El programa consta de dos aspectes que es solapen durant tot el dia.

INFORMACIÓ: Poseu-vos al corrent. Milloreu el vostre coneixement sobre l’evolució de l’OTAN, la funció de les armes nuclears de l’OTAN, la utilitat de les intervencions militars humanitàries...

ACCIÓ: Passeu a l’acció. Participeu en el desenvolupament d’una xarxa europea d’accions d’inspecccions ciutadanes (Bomspotting) i de bloquejos de transports militars (Trainspotting), estudieu la possibilitat d’un nou estatut d’objector de consciència... Durant tot el dia haurà lloc per a les teves iniciatives o per al llançament immediat de nous Grups de Treball centrats en l’acció

INFORMACIONS PRÀCTIQUES:

Data: 25 de novembre de 10h a 17h30
Lloc: De Markten, Rue du Vieux aux Grains, Brussel·les

Participació gratuïta, però les contribucions són benvingudes: 523-0403000-40.

Programa complet

10 h.

Recepció

10h15 - 11h30:

L’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord: d’aliança defensiva a potència militar mundial.

- De defensa comú del territori a les intervencions militars preventives per tot el món.

Què és l’OTAN encara? Quan es va fundar l’OTAN i amb quins objectius oficials? Quins eren les tasques de l’OTAN durant la Guerra Freda i després de la caiguda del mur de Berlín? Què és la Nou Concepte Estratègic i la "Força de Resposta de l’OTAN" (NRF)? Tots aquests elements s’explicaran de manera clara i detallada.

- D’aliança militar euro-americana a aliança militar mundial.

Quins són les reformes en preparació en l’OTAN? Què signifiquen aquestes reformes en la pràctica? Quin és el calendari previst? Totes les explicacions a càrrec del Forum voor Vredesactie i el CNAPD.

- Un braç armat europeu suposa un contrapès?

L’Europa militar tal com s’està preparant no és un contrapès als Estats Units, sinó un soci militar que permet una repartició dels costos i les càrregues de les intervencions en tot el món. L’Europa militar es desenvolupa en paral·lel a la reforma de l’OTAN. Fins a 2007, la Unió Europea vol disposar de 13 Grups de Combat (Battle Groups) que reuneixen cadascun a 1.500 homes i capaços d’intervenir en qualsevol lloc del planeta. Les explicacions detallades són aportades per Thomas Pflüger (membre alemany del Parlament europeu).

11h45 - 13h :

Un nou estatut d’objector de consciència.

Tot el que treballi per als ferrocarrils, DHL o en el port d’Anveres pot enfrontar-se de cop i volta al fet que el seu treball contribueix als preparatius de la guerra, com prèviament a l’atac nord-americà contra l’Irak. Allí on un recluta podia encara apel·lar a l’estatut d’objector de consciència, un treballador no té aquest dret. Bon moment per a un nou estatut d’objector de consciència al que tots els treballadors puguin acollir-se?

La força militar està basada en la capacitat de destrucció i en la mobilitat. Per a això últim, els governs i els exèrcits necessiten les autopistes, les vies fèrries, canals i aeroports. Ho vam veure durant la guerra de l’Irak, on van tenir terme accions de bloqueig que van obstruir trens carregats amb material militar en transport cap a la guerra de l’Irak. Aquestes accions van sorgir espontaniament, sense coordinació. I si ens preparem i entrenar amb antelació?

Les armes nuclears són importants en la globalització de la guerra. La política nuclear de l’OTAN és un obstacle cap al desarmament nuclear global. Primavera de 2008: una inspecció civil internacional en la caserna general de l’OTAN a Brussel·les? Com seria una acció així?

Ens asseurem al voltant d’una taula amb, entre uns altres, activistes de:

Prestwick 17 (UK), un grup Ploughshares que va realitzar inspeccions civils a l’aeroport de Prestwick per a obstaculitzar el transport d’armes a Israel a l’agost d’aquest any.

Faslane 365 (UK), el bloqueig d’un any de durada de la base militar de Faslane, on es troben desplegades les armes nuclears britàniques.

Alternativa Antimilitarista - MOC València, que va organitzar la quarta inspecció civil a la base de la Força de Resposta de l’OTAN a Bétera, i va bloquejar un tren d’aquesta base cap a unes maniobres.

Movimento Nonviolento / Beati i construttori pace, que van bloquejar trens amb material militar amb destinació a l’Irak.

15h - 16h :

De quina manera l’OTAN és un obstacle per al desarmament nuclear?

Sis llocs europeus -Bèlgica, Alemanya, Itàlia, Holanda, Turquia i Regne Unit- alberguen 480 armes nuclears nord-americanes sobre la base d’uns acords de "nuclear sharing" de l’OTAN.

L’any passat, el ministre d’Afers exteriors belga De Gucht no va amagar la seva decepció després del fracàs de la Conferència de Revisió del Tractat de No-Proliferació a Nova York, però uns mesos després, ha fet saber clarament que no havia ni la més mínima intenció de revisar el dossier de les armes nuclears de l’OTAN ni de situar la seva retirada de Bèlgica i Europa en l’agenda oficial. Cadascuna de les 480 armes nuclears nord-americanes de l’OTAN suposa un obstacle per a les negociacions internacionals que puguin conduir a un avenir pacífic. D’altra banda, la presència d’aquestes armes nuclears a Europa danya a altres temptatives de negociació de cara a detenir la proliferació nuclear en l’Orient Pròxim.

La Dr. Rebecca Johnson, directora del Acronym Institute for Disarmament Diplomacy, dóna més explicacions. Werner Bauwens (tbc), col·laborador en gabinet del ministre De Gucht, explica la política del govern belga.

16h - 17h30 :

Veus del món polític

una taula de discussió amb J.A. Regibeau (cap del gabinet del ministre de Defensa Flahaut), P. de Crem (tbc), especialista en defensa del CD&V, i de Vredesactie.

Extret de: http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/282752/index.php

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0