Arrel de la web > Nosaltres > Entrevista al Tot St.K.Gat

Entrevista al Tot St.K.Gat

octubre de 2006, per  remenaire

Entrevista testimonis viatge a Palestina

PARLEM-NE

(reproducció de la entrevista publicada pel Tot St.Kgat a dos membres del Casc)




Quin és el principal objectiu del CASC?
Que s'acabin els exèrcits. Tot i això, som conscients que en el món capitalista és impossible viure sense exèrcit, perquè aquest és el braç armat del capital. Per això també som anticapitalistes. Per tant, el que cal és un canvi radical en la societat.

Concretament, quines accions dueu a terme actualment?
Fem xerrades per denunciar les despeses militars dels estats, perquè considerem que hi ha moltes mancances socials com per estar destinant tanta part del pressupost a la defensa. Fem campanyes d'objecció fiscal perquè la gent destini la part proporcional dels impostos que va a parar al manteniment de l'exèrcit a projectes solidaris o a altres projectes que fomentin uns altres valors.

A Israel hi ha uns opressors i uns oprimits”


Aquest agost, sis membres del Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat (CASC) han visitat Palestina per conèixer la situació de primera mà i fer un documental dels presos i de la vida quotidiana dels palestins.


En què va consistir el viatge a Palestina?
Vam estar bàsicament a Cisjordània, als territoris ocupats per Israel. En total vam ser-hi divuit dies fent visites a diferents associacions i veient la realitat de primera mà, el dia a dia dels palestins.

Com és la vida quotidiana dels palestins?
Es veuen sotmesos constantment a punts de control (check points) que limiten la seva llibertat a l'hora de desplaçar-se, estan envoltats per un mur, se'ls ha confiscat les terres i, en definitiva, han vist com el seu territori ha estat ocupat. A més, t'adones de la militarització de la societat israeliana a tots els nivells; l'exèrcit està molt present a tot arreu. Han muntat un sistema molt semblant a l'apartheid sud-africà. Realment, un cop allà t'adones que hi ha clarament uns opressors i uns oprimits.


Veieu sortida a aquest conflicte?
Ara per ara és difícil, perquè ningú no hi intervé. Israel, com a pont entre els EUA i l'Orient Mitjà, té carta blanca per fer el que vulgui, fins i tot ha utilitzat armament prohibit per l'ONU, i no se l'ha condemnat. La gent d'allà pensa que en algun moment s'ha d'acabar, és una situació insostenible. De fet, els israelians s'han construït una presó a ells mateixos, el mur separa els palestins però també els separa a ells. Aquesta situació només té dues sortides, o acaba petant, o arriben a un acord.

Des d'aquí, com es pot contribuir a solucionar el conflicte?
Nosaltres difonem tota la informació que tenim i donem suport als afectats. Hem d'intentar pressionar el nostre govern perquè es posicioni i hi intervingui. També volem promoure el boicot als productes israelians. Tots aquells productes que tinguin el 729 al seu codi de barres no s'han de comprar. Aquest va ser un dels motius que van fer trontollar l'apartheid.

Què us ha aportat aquest viatge?
Com a col·lectiu antimilitarista hem tornat molt més reforçats amb el nostre antimilitarisme. El poble palestí pateix una humiliació constant per part de les forces d'ocupació israelianes, i això, d'alguna manera, t'ajuda a entendre'ls, la qual cosa no significa justificar que hi hagi gent capaç d'immolar-se.

Sara Bella
Entrevista núm. 1030





Font original: TOT SANT CUGAT edició online 2002

Premsa Local Sant Cugat, SL. El disseny ha estat a càrrec de P&E Comunicació i la programació a càrrec d' Andrés Zuzunaga.

Web Remenaire del Casc ha eliminat imatges i logos de la font original.




SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0