Portada del sitio > Cultura de Resistència > Bala perduda > Minories necessàries

Minories necessàries

Lunes 1ro de octubre de 2012, por atom

Toni Álvarez

Fa uns dies passava per Tremp, una bella vila del Pirineu lleidatà, d’unes 6.000 ànimes i algunes bèsties. Una vila que té com a veïna, a Talarn, l’ Acadèmia General Bàsica de Suboficials de l’exèrcit espanyol, on cada any algun Borbó acull a entregar despatxos i títols als aprovats. Una acadèmia que semblava afectada pels retalls pressupostaris que recorren l’estat espanyol i que sembla que finalment no es tancarà, tal com s’havia filtrat mesos abans. Té la seva lògica, com que no és ensenyament, no hi ha retallada. En qualsevol cas és rellevant que, davant del preavís de tancament per part dels alcaldes de Talarn i Tremp, una part nombrosa de la “societat civil” de la comarca del Pallars Jussà s’hagi mobilitzat per impedir aquest “ principi del fi” com ha manifestat el senyor Orrit, alcalde socialista de Tremp. I és que “es considera que [l’acadèmia] genera uns 800 llocs de treball directes i indirectes. Tant la societat civil, amb la constitució de la Plataforma Acadèmia Si, com institucions polítiques com els ajuntaments de Tremp i Talarn, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, la Diputació de Lleida i la mateixa Generalitat han fet front comú.”

Una antiga polèmica, la de justificar la generació de llocs de treball fabricant armament, en aquest cas ensinistrant militars. Fem-ho fàcil, continuant amb aquesta lògica, per tal que tothom tingui feina fem una guerra o una matança per tal que no hi hagi atur. Aquest és el model de solució que es planteja quan es vol justificar el manteniment d’estructures o empreses de material bèl·lic. El gran negoci de la guerra, un negoci per a alguns i que paguem totes.
Però a més de les banderoles que ocupen moltes de les balconades de Tremp, a més de la pancarta a la façana de l’Ajuntament, hi ha algunes pancartes que hi van en la direcció contraria. Pancartes que diuen “despesa social per a ús social”, plàstics pintats a mà, amb lletra heterogènia, alguns estripats. Pancartes que no han estat subvencionades per diners públics. Sí. No són majoria, aquestes persones no han recollit les 5300 signatures que ha recollit la campanya Acadèmia Si. No. Però persisteixen enganxant pedagògics cartells per les parets de Tremp explicant quantes escoles o hospitals costen un míssil o un vaixell de guerra.

Segur que tenen bones idees a fer a la caserna de Talarn, segur que no busquen la ruïna dels seus veïns. Coneixent a aquestes persones, com les conec, sé que volen el benestar dels seus veïns, no només del Pallars Jussà, sinó de tot el món. I comencen pel seu poble. Malgrat la incomoditat de ser una minoria fàcilment assenyalable, malgrat no callar i mirar només a la butxaca. Una butxaca foradada...

Des de Tarragona, estimats i persistents antimilitaristes, una abraçada i ànim.

Ver en línea : http://www.elpuntavui.cat/noticia/a...

SPIP | | Mapa del sitio | Seguir la vida del sitio RSS 2.0