Arrel de la web > Nosaltres > Militars, ni a Collserola, ni enlloc

Militars, ni a Collserola, ni enlloc

dissabte 7 d’abril de 2012, per  atom

El passat 13 de setembre de 2011 diferents diaris publicaven una fotografia realitzada al paratge de Can Farriol, dins del terme municipal de Sant Feliu de Llobregat i dels límits del Parc Natural de Collserola. A l’esquerra de la imatge es pot veure l’esquena d’una ciclista que baixa per una pista del parc, fins aquí tot normal, però al costat dret del camí apareixen ajupits uns soldats vestits de camuflatge, amb equipament de combat i amb un fusell a les mans.

La fotografia retratava una realitat habitual a Collserola: soldats fent maniobres. Fa ja més de deu anys que el CSO de Kan Paskual havia denunciat aquesta presència. Esporàdicament el tema reapareixia a la premsa local o comarcal. Però va ser la publicació d’aquesta imatge la que va esbombar el tema.
Des del CASC vam impulsar el manifest "Fora militars de Collserola", al que hores d’ara ja s’han adherit 30 entitats, demanant al Consorci del Parc de Collserola que no autoritzés la presència de militars als seus límits. En diferents municipis es van presentar mocions recolzant el manifest. A Sant Cugat la moció -presentada per la CUP- va ser aprovada, però havent estat mutilada prèviament del seu contingut antimilitarista pel govern convergent. A Molins de Rei, Cerdanyola del Vallès, Esplugues de Llobregat... es van aprovar mocions en el mateix sentit.

El manifest va ser entregat al Consorci l’octubre de 2011. El director gerent del Consorci va respondre afirmant que els exercicis militars "no afecten negativament l’entorn, ni entren en conflicte amb altres activitats" i que no eren maniobres sinó "marxes o caminades". El vam replicar insistint en què trobar persones armades i uniformades pel bosc no es podia considerar una situació normal i que els exercicis militars, segons es veia a la fotografia, eren maniobres, almenys tal com les defineix qualsevol diccionari. La protesta va arribar al Consell Consultiu del Parc. En una última carta del director se’ns va informar què la decisió final sobre la qüestió l’havia de prendre l’Assemblea General, òrgan suprem del Consorci.

Però no volem militars a Collserola només perquè siguin un perill per a les persones que transiten o perquè no volem que el Parc es converteixi en un camp de maniobres, sinó també perquè no volem que es normalitzi el militarisme, què es vegi als militars com una escena habitual. Els soldats que fan exercicis a Collserola són membres del Batallón de Cazadores de Montaña aquarterats a la caserna del Bruc i formen part del Regimiento "Arapiles" 62 que ha participat a la ISAF, el cos militar que l’OTAN té destinat a l’Afganistan. Aquests soldats no estan a Collserola posant-se en forma, l’objectiu de les seves pràctiques es preparar-se per participar en la guerra d’Afganistan, una operació militar que ja ha costat milers de vides -només l’any 2011 es calculen en més de 3.000 els civils morts- i en la que el govern espanyol porta dilapidats més de 2.000 milions d’euros des de que es va iniciar l’operació l’any 2002. A més, aquests soldats formen part d’unes forces armades que ens costen a l’any més de 18.000 milions d’euros -més de 50 milions d’euros al dia-, en uns moments en què la dreta governant està retallant en despesa social.

No restarem quiets esperant la decisió dels polítics professionals. Diferents col·lectius que hem signat el manifest hem decidit convocar una Marxa Antimilitarista per Collserola per al proper 14 d’abril per demanar, un cop més, al Consorci del Parc Natural de la Serra Collserola que no es permeti la presència militar en el seu territori. Us convidem a tots a sumar-vos a la campanya i a participar en la Marxa.

Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat (CASC)

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0