Arrel de la web > Cultura de Resistència > Programari Lliure i d’altres dèries

Programari Lliure i d’altres dèries

dilluns 15 de maig de 2006, per  remenaire

[si teniu dubtes sobre algun dels termes d’aquest article podeu anar a la wikipedia]

- http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada

- http://es.wikipedia.org/wiki/Portada

(com que l’univers castellano-parlant és més gran, hi ha més articles a la versió en castellà)


Molts cops i d’una manera quasi infantil ens posem a la contra del que sigui. Aquesta reacció és molt habitual als moviments socials perquè en tant que assumim que som l’antagonista per antonomàsia, no ens costa integrar una nova lluita, per llunyana, marginal o complexa que siga. En el món dels ordinadors també trobem aquestes dicotomies, però el binomi programari lliure/propietari no és cap infantilisme.

El programari lliure és un terme que agrupa des de Sistemes Operatius de la plataforma GNU/Linux fins a programes que funcionen també en l’entorn M$-Windows. Els programari Propietari és també un conglomerat de Sistemes Operatius o programes que tenen i funcionen amb codis tancats.

Què li implica un codi tancat a l’usuària? En el millor dels casos que no poguem utilitzar un document si no tenim el programa/sistema concret; i en el pitjor dels casos, correm el risc que el codi privatiu sigui una manera de controlar-nos, infectar la nostra màquina amb virus o la inutilitat de l’arxiu a 10 anys vista. És molt comú piratejar els codis dels programes per no pagar la llicència, però sempre correm riscos tant legals com de funcionament dels ordinadors: la majoria de programes craquejats "són conscients" que ho són, i poden -i donen- força problemes; es pengen, pantalles blaves, bloquegen la impressora o obren la porta a virus.


Per què cal fer servir formats lliures?




Per què cal fer servir formats lliures?

Article de Xavier Fernández i Marín
http://giptsi.upf.edu/xavier/formats_lliures.html


Aquest document pretén recollir els motius pels quals cal utilitzar formats lliures a l’hora d’intercanviar arxius, centrant-se especialment en el cas del format .doc propi dels documents de text processats amb Microsoft Word i les alternatives lliures que existeixen. A banda de l’explicació dels motius també aporta solucions per a posar-ho en pràctica.



Nota: La Universidad de Cádiz va publicar el novembre de 2004 un article amb els formats acceptables per a l’intercanvi de documents i la manera com generar-los. És un document força complet i entenedor. Aquest hi aporta ben poca cosa més.

Diferències de formats


Primer de tot cal distingir els formats d’intercanvi de documents per saber de què estem parlant.

  • Formats tancats o privatius. Són aquells les especificacions dels quals no estan publicades o ho estan només parcialment. Acostumen a ser propietat d’una empresa. Donat que no hi ha especificacions sobre com es pot llegir i escriure en aquest format, sol ser necessari o bé recórrer al programes específics del fabricant i propietari del format o bé a complicades tècniques d’enginyeria inversa (no sempre del tot legals) per esbrinar-ho. En el nostre cas el format .doc dels documents generats amb Microsoft Word és un d’aquests. En un altre ordre de coses, també són tancades les especificacions del protocol que fa servir hotmail i msn per a la missatgeria instantània i skype (o aquí) per a la veu sobre IP.
  • Formats publicats. La seva especificació està totalment publicada, malgrat que poden pertànyer a una empresa i aquesta ser la seva principal impulsora. L’ús i la creació de documents en aquests formats (o de programes que puguin llegir-los i escriure-hi) no està restringida. La seva evolució depèn, com en el cas anterior, de la voluntat de l’empresa que és al darrera. Exemples d’aquests formats: el Postscript i el PDF d’adobe. Dins d’aquesta categoria podríem estar temptats d’incloure-hi el format RTF de Microsoft, donat que les seves especificacions estan publicades. De tota manera, només cal fer una prova per adonar-se que ni la mateixa empresa que les ha publicat les segueix, les especificacions del format: desar un document fet amb Microsoft Word en format RTF i obrir-lo amb el WordPad de la mateixa casa demostra que el primer programa afegeix elements fora del format especificat i públic que no es poden visualitzar correctament amb el segon. Ni la mateixa empresa que hi és al darrera, i que hauria de tenir interés en estandaritzar el format, no en segueix les especificacions. Costa, doncs, de posar-lo a la llista de formats lliures.
  • Formats oberts. Solen pertànyer a organitzacions sense afany de lucre que tenen com a objectiu de regular-los. Estan totalment publicades les seves especificacions. Els exemples més clars són l’html, que és la base de tota la world wide web avui en dia, (regulat pel W3C), els formats SX* d’OpenOffice en la seva versió 1 i, sobretot pel que fa a documents, els formats OpenDocument publicats per l’OASIS. En altres àmbits també trobem les especificacions de jabber per a la missatgeria instantània o de SIP per a la veu sobre IP.

Motius per fer servir formats lliures

El dret a llegir el que és nostre


Els nostres avis, quan volien escriure alguna cosa, agafaven paper i ploma i s’hi posaven. Amb el temps, el paper ha envellit, s’ha tornat groguenc, però nosaltres podem seguir llegint allò que van escriure.


Nosaltres ja no fem servir paper i ploma, o bolígraf, per escriure. En general, Ara ho fem davant una pantalla i un teclat i allò que escrivim acostuma a quedar en format electrònic, digitalitzat. D’aquí a un, dos, cinc o deu anys, podem estar segurs que allò que avui hem escrit seguirem podent-ho llegir? És nostre, ens pertany, és part de la nostra creació intel·lectual, però si fem servir formats tancats, no especificats, que només una empresa coneix o pot legalment fer eines per a obrir aquests documents, qui ens assegura que d’aquí a un temps això seguirà essent nostre?


És a dir: sembla que som més capaços que mai de llegir i escriure, de comunicar-nos (amb altres, però també amb nosaltres mateixos dintre d’uns anys, quan rellegim el nostre treball), però alhora som més febles per a assegurar que comunicar-nos ho podrem seguir fent.


En Benjamí Villoslada ho sap explicar molt millor. En un apunt del seu blog explica per què és tan important controlar les eines i els formats que ens permeten llegir i escriure.


No fa tants anys jo vaig començar emprant el Writing Assistant (sóc incapaç de torbar-ne cap referència), després vaig passar, en diferents fases, pel processador de textos de l’Ability (que encara existeix) i pel XyWrite, per acabar un temps força estable amb el WordPerfect (ara propietat de Corel). Amb el temps he volgut recuperar feina feta en aquests programes: és impossible. Les empreses han desaparegut, o canviat d’amos, i amb elles els programes, ningú no vol fer-ne enginyeria inversa i les màquines actuals no poden executar aquells programes.

— >


Només els formats lliures i especificats ens asseguren que amb el temps serem capaços de llegir tot allò que, amb els anys i amb diferents eines (programes), hem anat produint.

Internet com a bé públic


En força aspectes la xarxa Internet té trets característics de bé públic. Es tracta d’un espai de comunicació i d’intercanvi d’informació que és més útil com més gent hi participa. Els fonaments d’Internet, i el que explica el seu ràpid creixement i relatiu alt grau d’ús són el fet que les especificacions del protocol de transmissió d’informació (TCP) són públiques des de bon principi i les especificacions del servei més popular, la WWW, també.

Hi ha hagut intents de crear xarxes paral·leles a Internet. De fet, Microsoft, que sembla que ara es vulgui atorgar la paternitat de l’invent, al seu Windows 95 l’accés a xarxes per defecte era a la seva pròpia: Microsoft Network. No és fins força més tard, quan ja es veu que l’èxit va del cantó d’Internet, que s’apunta a promocionar-se com un actor molt ben posicionat en aquest sector.


Si fem servir eines i formats tancats per a comunicar-nos en aquesta xarxa el que estem fent és:

  • Contribuir a la seva privatització. De manera implícita o explícita estem acceptant que una empresa o un grup d’aquestes es facin amb el control d’una part de la xarxa pel fet que donem per sabut que la bona o la única manera de comunicar-nos és a través d’unes eines que no són nostres. Què passaria si per escriure, el que sigui, calgués fer servir un paper que només ven un fabricant i uns bolígrafs que tan sols produeix una marca? Llogaríem a qualsevol la nostra capacitat de comunicar-nos?
  • Devaluar-la. En tant que som capaços de comunicar-nos amb menys gent i deixem exclosos a altres usuaris i grups el que fem és reduir el valor que la xarxa té per sí mateixa. Funcionaria de la mateixa manera si per comunicar-se amb telèfons mòbils de la marca Z només es pogués fer amb telèfons mòbils de la marca Z? Per què quan enviem un missatge a través del mòbil diem "t’envio un SMS", mentre que quan volem enviar un document de text fem servir "t’envio un word"?

Seguretat i profilaxi


Per la pròpia definició que hem donat abans, si no sabem les especificacions d’un format tampoc no podem saber què és el que queda guardat quan nosaltres desem un document.


Durant els preparatius per a la Guerra de l’Iraq al Regne Unit va esclatar un escàndol nacional a causa de les meta-dades que, sense la nostra intervenció, el Microsoft Word desa sobre nosaltres. Aquesta notícia de la BBC sobre els perills de la informació amagada als arxius Microsoft Word és prou explicativa per sí mateixa. Més en castellà a Hispasec.


Si no volem, doncs, veure compromesa la nostra privacitat ni mostrar informació que no ens interessa ni potser enviar parts del text que crèiem esborrades (però que encara són a l’arxiu) hem d’evitar els formats tancats o privatius. Només amb un format lliure tenim la garantia que el que volem comunicar és exactament el que de veritat comuniquem.


A banda de problemes generals amb els formats tancats o privatius en general, hi ha problemes específics de seguretat amb el format .doc. Es tracta d’una de les principals entrades de virus a les màquines equipades amb sistemes operatius Windows. El format .doc permet l’execució de macros i de components Active-X sense la intervenció de l’usuari.

Com fer-ho?

Formats i eines


L’objectiu d’aquest document no és pas d’obligar a fer servir eines diferents de les que habitualment es facin servir. De fet, aquí només es parla de formats. De les eines se’n podria fer una llista encara més llarga, sobre la conveniència o no, els avantatges ètics i tècnics d’unes i altres, etc...


Ara bé, que parlar d’eines no sigui l’objectiu d’aquest document no vol pas dir que sigui igualment desitjable fer-ne servir unes o altres (lliures o privatives) ni que sigui un assumpte menys important.

Com decidir el format


Fet aquest aclariment, cal preguntar-se quin és el format més adequat per intercanviar documents.


En el cas d’un document final, acabat, i que es pretén que pugui ser vist exactament igual pel professor (com passa amb els treballs finals que s’envien als docents) el més adequat sigui, segurament, el PDF (i el seu predecessor, el Postscript). És l’únic que ens garanteix que, visualment, allò que enviem, serà el mateix que rebi el nostre destinatari. Els demés formats lliures tenen l’avantatge que es poden llegir i tractar de manera relativament fàcil (rtf, text, html), però la presentació visual final pot estar força allunyada del que l’emissor ha enviat.


Els formats d’OpenDocument són també vàlids, doncs ofereixen els mateixos avantatges que el PDF (amb l’afegit addicional que poden ser també tractats), però de moment estan poc estesos. De tota manera, cal fer notar que els programes que estan preparats per als formats d’OpenDocument permeten tots una exportació ràpida i senzilla a PDF o Postscript, sense necessitat d’afegits especials.


El document de la Universidad de Cádiz que abans s’ha esmentat explica molt millor els criteris a tenir en compte a l’hora de decidir el format. Tot i això, en aquell moment les especificacions d’OpenDocument encara no havien estat publicades i per això no se’n fa esment.

Petit manual pràctic


Si feu servir GNU/Linux no us caldrà cap d’aquests passos, ja que la majoria de distribucions porten per defecte convertidors a pdf.


Si feu servir eines privatives per escriure els documents (per exemple, el Microsoft Word) podeu optar bé per exportar des del propi programa cap a altres formats o bé "imprimir" el vostre document a PDF.

  • "Imprimir" el document i generar un PDF. El format PDF, en ser un format final, no preparat per a la modificació, es genera a través del que s’anomena una impressora virtual. Un cop instal·lada a l’ordinador, des de qualsevol programa que permeti imprimir podreu enviar la sortida d’impressió no a una impressora convencional, sinó a una "impressora" que generarà l’arxiu pdf.
    • Donat que el PDF és un format documentat, qualsevol en pot llegir les especificacions i crear un programa que generi aquest tipus de fitxers. Hi ha programes lliures i privatius que ho fan. En aquest cas, us proposo el pdfcreator
    • Un cop descarregat i instal·lat (enllaç directe a la darrera versió -març de 2006- disponible) cal verificar que apareix com a impressora.
    • Un cop fet el document, simplement cal imprimir-lo. Al menú d’impressió seleccioneu com a impressora "pdfcreator". Llavors us demanarà un nom de fitxer, que serà el PDF que generarà.
  • Exportar a formats lliures. Amb el Word cal desar el fitxer amb una altra extensió:
    • Anar al menú "arxiu" i seleccionar l’opció "desar com..."
    • Obrir el desplegable de la pestanya "seleccionar com a tipus"
    • Seleccionar "Pàgina web" o "Text"

Altres eines


Ja s’ha esmenat que el document només es centraria en la necessitat d’emprar formats lliures. No obstant això, aquí hi ha una llista que presenta, a tall d’exemple i de manera breu, altres programes que fan la mateixa feina que el Microsoft Word:

Disponibles per a Windows i GNU/Linux

  • OpenOffice. És programari lliure. I gratuït. És el més complet de tots. Entre molts altres avantatges, permet l’exportació a PDF en un sol clic. La versió en català traduïda per softcatala porta incorporats els diccionaris i correctors en català, castellà i anglès. A més, també permet importar arxius de word amb un nivell molt satisfactori.
  • Abiword. És programari lliure. I gratuït. Força més lleuger que l’anterior, amb menys funcionalitats, però també més útil per a segons quin tipus de feines. Permet importar arxius de Word, tot i que amb un nivell inferior a l’anterior. També n’hi ha una versió en català.


Conegueu tot el programari que permet treballar amb el format OpenDocument

Comentari final


Amb les eines informàtiques i de comunicació ens hi juguem una part prou important de la nostra llibertat, segurament més de la que som capaços d’imaginar. És per això que és tant important fer servir eines lliures (programari lliure), intercanviar informació en formats lliures (que és el que pretén explicar aquest document), o fer servir protocols de comunicació lliures i oberts (evitant msn/hotmail i skype). Totes aquestes eines de comunicació, fonamentals per a desenvolupar-nos com a humans, no les podem deixar en mans que no controlem.

Altres referències


Si vols coneixer més coses de la filosofia GNU aquí tens un enllaça articles traduits al català
http://www.gnu.org/philosophy/philosophy.ca.html

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0