Xarxa Feminista PV

El mocador d’Hanane. Col.lectiu Escolar

Jueves 6 de octubre de 2005

EL MOCADOR D’HANANE

Hanane és una xica marroquí de religió musulmana, de quart curs de l’E.S.O. que enguany ha començat a portar el hiyab, el mocador que duen les dones musulmanes quan passen al món dels adults.

No anem ara i ací a analitzar la cultura musulmana i les seues deficiències, que sense dubte les té, el que reflexionarem és al voltant d’un tema social que s’ha endinçat al món escolar. En aquest context pensem que hi ha una prioritat fonamental, que és la de la pròpia xiqueta i la de la resta de l’alumnat, de la classe i del centre.

Com tots i totes sabem els primers responsables de la seua educació són el seu pare i la seua mare i és per tant a ells a qui correspòn la presa de desicions mentre siga menor d’edat i fins on les lleis de la protecció dels menors ho permeten.

Als educadors i educadores corresponen les actuacions al sí de la comunitat escolar. I és ací on hem de situar el problema que pot crear el que Hanane porte o no porte el hiyab al cap.

En aquest nivell ens fem una sèrie de preguntats, que és al voltant dels quals on pensem que està situat el debat, respecte a si s’ha de permetre que entre al centre amb mocador o pel contrari s’ha d’impedir com siga:

La primera pregunta podria ésser esta: En què perjudica a la resta de la comunitat educativa el fet de que una alumna porte el hiyab?

El fet de que Hanane porte el mocador al cap fa que estiga discriminada al centre o fins a quin punt la discrimina el qui la mira?

No ens diuen des de l’atenció a la diversitat que hem de respectar i potenciar les diferències perque enriqueixen la cultura escolar?

On queda la llibertat individual de la xica i de la gent que l’estima més que nosaltres com ara els seus pares?

Intentem empatitzar amb ella i veure les coses des del seu punt de vista, en la mesura que les diferències culturals i generacionals ens ho permeten:

Com veuen els musulmans els nostres costums, la manera de vestir i de comportar-se de la dona occidental, els hàbits socials, religiosos etc. de la nostra societat?

I des del nostre punt de mira d’adults, potser ens hem oblidat de com s’utilitza molt sovint el cos de la dona en la nostra societat. No és molt sovint un reclam de consum de qualsevol tipus? Això creiem que hauria d’ésser objecte de denúncia i de reflexió dins i fora de les institucions escolars.

No serà millor potenciar valors com ara la tolerància? I de cara a la resta de l’alumnat no serà convenient que s’eleve a la categoría de normal el respecte a la diferència?

Eixe seria el millor exemple per a la pròpia Hanane i més efectiu que una imposició autoritària.

Per últim, quines són les raons per les quals als centres s’ha d’inventar una llei represiva en contra de la llibertat individual de les xiquetes (o de les dones) quan ni des de la Conselleria ni des de l’Estatut ni des de cap llei constitucional ens obliguen ?

Estos i moltes altres interrogants que segur, a tots i totes se’ns acudiexen podriem fer-nos que a enriquir aquest debat.

Col.lectiu escolar

Comentar este artículo

SPIP | esqueleto | | Mapa del sitio | Seguir la vida del sitio RSS 2.0