CAP AL MANIFEST-PROGRAMA DEL PCE
Rafael Pla López
Secretari de Formació i Debat del PCPV


Ha començat en l'organització del PCPV (Agrupacions, organitzacions comarcals, Comité Nacional), com en la resta del PCE, el procés de debat per a l'elaboració del seu Manifest-Programa, al voltant del qüestionari proposat per la Comissió Redactora d'aquest. Aquest debat, que es pot seguir en http://www.nodo50.org/pcpv/formacio/manifpro/ , continuarà en setembre en vistes a aconseguir la màxima participació possible, i a través del mateix estem reafirmant, en primer lloc, la nostra voluntat de lluitar pel socialismo i el comunisme, contra tota mena d'opressió i explotació, acabant amb el capitalisme i el patriarcat, avançant cap a la desaparició de les classes socials com a condensació de desigualtat i de l'Estat com a instrument de repressió, i organitzant la societat sobre el principi "de cadascú segons la seua capacitat, a cadascú segons les seues necessitats", al temps que canviem radicalment la forma tant de produir com de consumir per a aconseguir una relació harmoniosa entre la humanitat i la natura.

En la Festa del PCE en Setembre es llançarà una segona dimensió del debat, per Fronts de Treball (

1. Movimiento Obrero y Sindicatos [Antonio Moya].
2. Movimiento Ciudadano [Cristina Verdugo].
3. Las Instituciones [Amadeu Sanchis].
4. Los Movimientos Sociales [Maite Gabaldón].
5. Las Organizaciones Feministas [Marisa Bergaz].
6. Las Organizaciones Juveniles [JCPV].
7. Las Organizaciones Campesinas [Jovi Langa].
8. Educación y Cultura [Rafael Pla].

), on es preten que els i les camarades que treballen en ells reflexionen i elaboren propostes programàtiques a partir de la seua pràctica. A tal efecte es realitzarà una Jornada al País Valencià, les conclussions de les quals es traslladaran a unes Jornades Federals. He indicat entre claudàtors el membre de la Permanent del PCPV que, en funció de la seua responsabilitat, coordinarà el debat en cada Front de Treball al País Valencià.

En tot aquest procés d'elaboració col·lectiva serà important articular les reivindicacions concretes en cada front de treball amb els nostres grans objectius emancipadors, comunistes, aprofundint el que ja es va començar a fer en el "Manifiesto del PCE para la izquierda" aprovat al seu XIV Congrés (es pot trobar en http://www.manifiestoprograma.es/media/0/1995_xivcongreso_manifiesto_programa.pdf ). Es tracta de superar la vella concepció que dividia el procés de transformació social en etapes rígidament separades, reduint el comunisme a un horitzó llunyà (de vegades referit com "utòpic"). I, pel contrari. lluitar pel comunisme ací i ara. No per a pretendre construir societats comunistes completes a escala reduïda (que era el significat original de l'expressió "comunisme utòpic"), sinò per a introduir trets comunistes en la nostra societat que vagen minant les seues bases capitalistes, autoritàries i classistes. Aquesta perspectiva comunista és a més a més la que dóna ple sentit a la lluita per uns serveis públics gratuïts i de qualitat on s'aplique sectorialment el principi de "a cadascú segons les seues necessitats", per uns pressupostos participatius que superen l'estructura jeràrquica de l'Estat, o per la lliure difusió de la informació que qüestione la propietat privada sobre la mateixa. I al mateix temps, aquesta serà la manera com podrem arrelar la lluita pel comunisme, que no descansa en fantasies ni enyorances, sinò en les necessitats i possibilitats actuals en un món recorregut per Internet on urgeixen alternatives davant de la crisi de la democràcia merament representativa i del fracàs del neoliberalisme.