Proposta d'articulació en esmenes de les propostes polítiques i organitzatives del PCPV per a l'Assemblea d'EUPV

ESMENES AL MANIFEST POLÍTIC D'EUPV VIII ASSEMBLEA

Pag.1, línies 9-23: substituir des del punt i seguit fins al final del paràgraf per: "Aquesta ofensiva, davant de la creixent resistència expressada en el moviment contra la globalització neoliberal, ha utilitzat la coartada dels atentats terroristes de l'11-S per a adoptar formes d'un creixent autoritarisme, retallant les llibertats democràtiques i recorrent al que anomenen guerra preventiva, amb una política bel·licista unilateral per part del govern de Bush, secundat per Blair i Aznar, que va dinamitar els instruments generadors d'hegemonia de l'imperialisme, provocant una amplísima mobilització popular que els va deixar aillats en el seu moment no solament de la majoria dels pobles del món, sinó fins i tot de la majoria dels seus governs, incloent sectors socials i polítics que, sense qüestionar el capitalisme, s'oposaven a les seues manifestacions més extremes i sanguinàries. Tanmateix, i encara que hem d'aprofitar aquestes coincidències per a enfortir la defensa de la pau, les llibertats democràtiques i els drets socials, les vacilacions i inconseqüències d'aquests sectors, units a l'imperialisme dels EUA per la defensa de les multinacionals enfront de les regulacions socials estatals i de les lluites populars, des de l'ALCA en Amèrica Latina fins a les polítiques neoliberals de la Unió Europea, fan que no ens meresquen cap credibilitat, i ens reafirmen en la necessitat d'una alternativa d'esquerres al capitalisme en una perspectiva socialista, com la que fonamenta el nostre projecte polític."
Justificació:fer una descripció més acurada de la situació sense caure en simplificacions ni traure de context la disjuntiva "socialisme o barbàrie", oblidant que històricament l'imperialisme no és una manifestació de la barbàrie sinó de la civilització.

Pag.2, línia 33: afegir ", i també amb el conjunt d'organitzacions amb les quals compartim un projecte comú dins d'Izquierda Unida."
Justificació:coherència amb el nostre projecte federal.

Pag.4, línia 38: afegir, després de "Cuba", "Brasil, Bolivia, etc."
Justificació:actualitzar.

Pag.7, línia 4: afegir, després de "nova afirmació imperial nord-americana", "al temps que el govern de Sharon reprimeix militarment al poble palestí."
Justificació: incloure una necessària referència a la situació en Palestina.

Pag.7, línia 7: afegir al final: ", que actualment s'enfronten amb la resistència dels pobles ocupats"
Justificació: la descripció no és completa si no es parla de la resistència.
 

Pag.12, línia 15: afegir, després de "un cert avanç de les posicions de l'esquerra", "i progressistes, amb una clara majoria del conjunt de les forces democràtiques en contra de la guerra".
Justificació:no han avançat únicament IU i les coalicions en les que ha participat, i és important destacar la minoria del bel·licisme del PP.

Pag.14, línia 27: afegir al final: "Però a més es va produir una amplíssima confluència democràtica enfront del bel·licisme del PP".
Justificació:no es descriu correctament el moviment contra la guerra si no es destaca el seu caràcter unitari.

Pag.15, línia 20: afegir, abans de "i", ", pel retall de les llibertats democràtiques".
Justificació:és un component important de l'actuació del PP en aquesta legislatura.

Pag.18, línia 16: afegir, després de "Finalment", "en un marc de victòria militar dels EUA".
Justificació:aquest fet no es pot obviar en l'anàlisi.

Pag.18, línia 32: substituir "febleses", per "febles intencions polítiques, pagant les seues vacilacions".
Justificació:cal precisar el caràcter de les febleses del PSOE.

Pag.18, línia 34: afegir, després de "optimistes", "però paga també la seua falta d'arrelament social".
Justificació:cal assenyalar els nostres dèficits per a superar-los.

Pag.19, línia 4: substituir "receptivitat dels" per "vinculació amb els" abans de "sectors socials".
Justificació:els sectors socials als que ens referim s'haurien de vincular activament a la construcció de l'alternativa; no és prou amb una actitud passiva de recepció de les nostres propostes.

Pag.24, línia 8: afegir un nou apartat:
"1 bis. Al títol II substituint la Corona per una Presidència de la República elegida democràticament."
Justificació:és incongruent el desenvolupament democràtic que suposa la federalització de l'Estat sense incloure l'elecció democràtica del Cap de l'Estat.

Pag.38, línies 21-24: suprimir "Estem davant la crisi del treball com element vertebrador de la vida social, al desaparèixer eixe eix central, es produeix la dissolució de la classe obrera i de la cultura obrera, sorgint la multipolaritat. Però"
Justificació:no és cert; com va dir Pietro Ingrao, "la classe operaria ancora esiste". Es pot parlar (i es parla en altres apartats) de desestructuració de la classe obrera, però en cap cas de la seua dissolució. A més, no es tracta de negar la centralitat del treball en la vida social, sinó de entendre el treball en un sentit ampli, que no es limite al treball productiu forçós, sinó que incloga el treball lliure voluntari i el treball de reproducció, trencant a més els rols de gènere en relació al mateix.

Pag.40, línies 11,14,17: afegir, després de "es vincula federalment amb", "la resta d'organitzacions d'" en la línia 11, substituir "entre totes dues organitzacions" per "entre EUPV i l'organització federal d'IU de la qual formem part" en la línia 14 i suprimir "dues" abans de "parts" en la línia 17.
Justificació:coherència federal; no tenim una relació bilateral amb IU, sinò una relació multilateral dins d'IU amb la resta d'organitzacions que hi formen part.

Pag.42, línia 37: afegir, després de "reforçar les relacions entre tots aquests moviments", ", consolidant i desenvolupant les eines de democràcia participativa d'EUPV com a forma d'impulsar la participació política activa tant de les seues bases com de la majoria social",
Justificació:indicar per on ha d'anar la millora de la nostra organització.

Pag.45, línia 39: afegir, després de "models organitzatius", "de democràcia participativa".
Justificació:la democràcia participativa ha de ser la nostra senya d'identitat, unint pluralisme i unitat d'acció.

Pag.48, línies 34 i 36: substituir "la unitat d'acció de totes les forces d'esquerra i de progrés" per "la unitat d'acció democràtica de totes les forces d'esquerra, de progrés i que s'oposen a l'autoritarisme i el bel·licisme del PP" en la línia 34 i afegir, després de "un bloc social i cultural alternatiu que es conforme políticament", "i defensar la pau, les llibertats democràtiques i els drets socials".
Justificació:l'autoritarisme i el bel·licisme del PP fan possible i necessari una amplíssima unitat d'acció democràtica en contra dels mateixos, com es va demostrar en la mobilització contra la guerra.

Pag.49, línia 6: afegir: "A tal efecte, cal defensar alternatives democràtiques de governs locals en tots els casos en que siga possible, així com propugnar una alternativa democràtica conjunta per al Senat, on el sistema electoral majoritari ho fa necessari per a desplaçar a la dreta reaccionària i autoritària del PP."
Justificació:concretar les vies d'actuació en el pla institucional.

Pag.50, línies 25-26: substituir "el BNV" per "Esquerra Valenciana".
Justificació:adequar-se a la realitat de l'Entesa; continuar insistint amb el BNV, que voluntàriament no es situa actualment en el camp polític de l'esquerra, l'únic que fa és introduir confusió.

Pag.50, línia 31: afegir al final: "com a coalició amb els seus mecanisme de decisió conjunta, complementant-los amb nous canals democràtics de participació des de la base"
Justificació:això és fonamental per a evitar que s'utilitze l'Entesa com a excusa per a que alguns regidors es desvinculen dels col·lectius de base.

Pag.50, línies 36,40: substituir "progressista" per "d'esquerres" en la línia 36, i afegir "Així, una coalició per al Congrés de Diputats requeriria el compromís que els diputats i diputades electes de la coalició s’integren en un Grup Federal amb la resta d’IU. Per altra banda, no hauríem de contemplar una coalició amb el Bloc o el PSOE per al Congrés de Diputats mentre aquestes forces mantinguen les seues posicions "centristes", ja que això provocaria contradiccions programàtiques insostenibles."
Justificació:coherència federal per a les eleccions al Congrés de Diputats, no donar lloc a la confusió ni fer el joc a iniciatives que es situen fora del camp de l'esquerra.
 
 

ENMIENDAS A LOS DOCUMENTOS PARA LA VII ASAMBLEA FEDERAL DE I.U.

    TESIS POLÍTICA:

Pag.8, línea 44: añadir al final: "si bien nuestra insuficiente implantación social ha limitado nuestra capacidad de expresión política de dichas movilizaciones."
Justificación:introducir un elemento analítico explicativo de nuestro escaso avance en las últimas elecciones.

Pag.10, línea 40: añadir, después de "democracia radical", ", participativa".
Justificación:el carácter de participativa es, junto al de paritaria, una característica esencial de la radicalidad democrática que defendemos.

Pag.21, líneas 41-43: sustituir "El sujeto político, nueva formación política o partido de la izquierda transformadora europea debería servir para coordinar las luchas, relacionarse con los movimientos sociales y sindicatos y concretar una política institucional" por  "El sujeto político de la izquierda transformadora europea debería tener carácter federal y desarrollarse como un movimiento político y social, estrechamente articulado con los sindicatos y movimientos sociales, especialmente los movimientos europeos contra la guerra y la globalización neoliberal, estimulando su coordinación y concretando una actuación institucional que les dé expresión política, presentándose para ello a las próximas elecciones europeas en la forma que permita.la correspondiente normativa electoral".
Justificación:precisar nuestras propuestas al respecto, clarificando que no puede adoptar una forma clásica de partido centralizado, sino aproximarse a la de un movimiento político y social como quiere ser IU.

Pag.29, líneas 3-4: sustituir "sumido en una desestabilización creciente y con estatus de protectorado bajo mando de los EEUU" por "sometido a una ocupación bajo mando de los EE.UU. y con una resistencia creciente contra la misma".
Justificación:llamar a las cosas por su nombre.

Pag.31, líneas 45 y 47: sustituir "en" por "de" en la línea 45 y añadir "colocándose así fuera del campo de la izquierda y, si acaso, en posiciones de centro".
Justificación:el posicionamiento frente al neoliberalismo es una delimitación de la izquierda, no dentro de la izquierda; puede considerarse izquierda socialdemócrata o reformista a quienes cuestionan el neoliberalismo pero no el capitalismo; quienes no cuestionan el neoliberalismo y simplemente quieren evitar sus formas más extremistas o sus actuaciones más belicistas pueden caracterizarse, en todo caso, como de centro. Como, por cierto, se remarca en el párrafo siguiente.

Pag.32, líneas 11, 21 y 24: sustituir "de izquierda" por "progresistas" en la línea 11, sustituir "de la izquierda política, a favor de la izquierda transformadora" por "del campo progresista, a favor de la izquierda" en la línea 21 y suprimir "de la izquierda" en la línea 24.
Justificación:es un abuso del lenguaje calificar de izquierdas a una mayoría en la que participa el PSOE; y si se está hablando de un campo que incluye al PSOE actual, no debe restingirse a la izquierda; por otra parte, deberíamos ir abandonando la terminología de "izquierda transformadora": en nuestro mundo capitalista no puede haber una izquierda que no sea transformadora, propugnando un cambio social que favorezca a los sectores sociales no privilegiados; otra cosa es que sea reformista o revolucionaria.

Pag.33, línea 15: añadir al final: "Y tanto más cuando la oposición a la guerra era también secundada, dentro y fuera de España, por fuerzas de centro y de derecha democrática, configurando un amplísimo movimiento democrático contra el belicismo encabezado por Bush, Blair y Aznar"
Justificación:no entenderíamos el carácter que tuvo el movimiento contra la guerra (y las dificultades de su traslación política) si no comprendiéramos que iba mucho más allá del campo de la izquierda, con referentes internacionales como Chirac y Juan Pablo II y con el apoyo, dentro del Estado Español, de fuerzas como el PNV, CiU y CC. En ese contexto, por cierto, el PSOE no necesitaba abandonar sus posiciones de centro para sumarse al movimiento, sino sólo adoptar posiciones consecuentemente democráticas.

Pag.33, línea 26: añadir, después de "unidad de acción", "democrática".
Justificación:recalcar la amplitud, en el campo democrático, de la necesaria unidad de acción contra las políticas antisociales, belicistas y autoritarias del PP.

Pag.39, línea 20: añadir, después de "la autodeterminación democrática de los hombres y mujeres", "y de los pueblos".
Justificación:no sólo individual, sino colectiva; en coherencia con lo que se explica en el párrafo siguiente.
 
 

ESTATUTOS:

Pag.60, línea 39: añadir: "En este marco, deberá asegurarse la cohesión en el funcionamiento de los equipos de trabajo".
Justificación:éste es el marco adecuado para hablar de la cohesión de los equipos de trabajo, no frente a la pluralidad sino desde la pluralidad, no en su configuración sino en su funcionamiento.