Ètica i Filosofia en Secundària


Educació afectivo-emocional

Aproximació conceptual: emocions, sentiments, empatia i intel·ligència emocional

per filosofem | 27/09/2016


Versión en Castellano: Educación afectivo-emocional

Els éssers humans naixem amb la capacitat de relacionar-nos amb altres persones. Aquesta capacitat la denominem "relacions interpersonals" i ens serveix, entre altres coses, per a construir-nos la nostra identitat, la nostra manera de ser.

Emocions

Al llarg de la nostra vida, interactuem amb altres persones en la família, a l’escola, al carrer, als llocs d’oci, al treball... En aquestes relacions intervenen les emocions, els sentiments, l’empatia i la intel·ligència emocional. Les emocions i els sentiments ens produeixen reaccions fisiològiques les quals responen a les nostres necessitats afectives. El nostre benestar o malestar, i el de les persones que ens envolten, dependrà de com satisfem aquestes necessitats.

L’empatia, per la seua banda, ens permet "posar-nos en el lloc de l’altra persona" i comprendre com es troba. Amb aquest coneixement podrem comunicar-nos amb ella, podrem interactuar. I, segons com interaccionem amb les altres persones, d’una manera amable o d’una forma desagradable, les relacions interpersonals seran adequades o perjudicials per a la construcció de la nostra personalitat, de la nostra manera de ser.

Aprendre a controlar les nostres emocions i els nostres sentiments, aprendre a posar-nos en el lloc de l’altre, ens farà més intel·ligents emocionalment. I quan més intel·ligents, més satisfactòries seran les nostres relaciones interpersonals.

Activitats per aprendre sobre els conceptes "emocions", "sentiments", "empatia" i "intel·ligència emocional"

Heu de fer un diaporama o presentació de diapositives on expliqueu què són les emocions, els sentiments, l’empatia i la intel·ligència emocional. Per fer-lo, utilitzeu text, imatges i música. Trieu imatges i música que representen el que expressa el tex. El diaporama el fareu a l’aula d’informàtica, en grups de quatre persones.

JPEG - 39.1 kB
Expressions facials

Activitat 1: Escriu una definició de la paraula "emoció". A continuació, defineix cadascuna de les quatre emocions bàsiques: alegria, tristesa, ira i por. No oblides inserir en cadascuna de les diapositives una imatge i l’enllaç a la pàgina d’on has tret la informació.

Aquest video et pot servir per a obtenir informació sobre què són les emocions i els tipus d’emocions que sentim.

Activitat 2: Escriu una definició de la paraula "sentiment". A continuació, defineix 6 tipus diferents de sentiments. No oblides inserir en cadascuna de les diapositives una imatge i l’enllaç a la pàgina d’on has tret la informació.

Aquest videoporama conta una història dels sentiments

Activitat 3: Explica les diferències entre emoció i sentiment.

Activitat 4: Escriu una definició de la paraula "empatia". Després explica la diferència entre empatia i simpatia. No oblides inserir en cadascuna de les diapositives una imatge i l’enllaç a la pàgina d’on has tret la informació.

Aquest vídeo i el següent ens poden servir per comprendre què és l’empatia

  • Activitat 5. Busca una definició de la paraula "intel·ligència emocional". Després investiga per a què ens serveix la intel·ligència emocional i fes varies diapositives per explicar-lo. No oblides inserir en cadascuna de les diapositives una imatge i l’enllaç a la pàgina d’on has tret la informació.

Aquest videoporama et pot servir per comprendre què és la intel·ligència emocional

Temporalització:
1a. sessió: Activitat 1
2a. sessió: Activitat 1
3a. sessió: Activitat 2
4a. sessió: Activitat 2
5a. sessió: Activitat 3
6a. sessió: Activitat 4
7a. sessió: Activitat 5
8a. sessió: Activitat 5
9a. sessió: Activitat 5
10a. sessió: Acabament del diaporama o presentació de diapositives


Participa en el fòrum
Fòrum moderat a priori

El teu missatge serà mostrat en estar validat per l'administradora del lloc.
Gràcies per la teua participació!

Identificació
Escriu un missatge