Arrel de la web > Internacional > Palestina > Breu panorama del moviment pacifista, antimilitarista i anticolonial a (...)

Breu panorama del moviment pacifista, antimilitarista i anticolonial a Israel

dimecres 22 de novembre de 2006, per  atom

Aquest escrit és fruït dels apunts presos a l’entrevista que vam tenir a Jerusalem aquest agost membres del Col•lectiu Antimilitarista de Sant Cugat (CASC www.nodo50.org/casc) amb Sergio Yahni, refusnik (insubmís) històric i codirector del Alternative Information Center (AIC http://www.alternativenews.org/)

Col•lectius d’objectors i insubmisos

Yesh Gvul [Hi ha un límit] (http://www.yeshgvul.org/index_e.asp)
Organització de refusniks (insubmisos) selectius (es neguen a servir fora de les fronteres israelianes de 1967, als territoris ocupats, presons, etc.) encara que també accepten els insubmisos totals (es neguen a servir a l’exèrcit). Fundat al 1982 arrel de la negativa d’alguns reservistes a servir al Líban durant la guerra. No nega la necessita d’exèrcit i de fet defensa la importància d’un exèrcit de lleva no professional. No es declaren ni sionistes, ni antisionistes, no es posicionen sobre aquest tema.

Seruv [Coratge per refusar] (http://www.seruv.org.il/defaulteng.asp)
Organització fundada el 2002 de refusniks selectius, no accepten insubmisos totals. Volen salvar a l’exèrcit de si mateix impedint que s’utilitzi als territoris ocupats. Sionistes, consideren que negant-se a servir als territoris ocupats estan defensant el sionisme. Alguns dels seus membres van participar a l’última campanya al Líban al considerar que era una guerra defensiva.

Breaking the silence [Trencant el silenci] (http://www.breakingthesilence.org.il/index_e.asp)
Organització de soldats que van fer el servei militar als territoris ocupats, sobretot a Hebron, i que han decidit trencar el silenci sobre el que van fer durant la seva mili, donant testimoni dels maltractes a palestins, tortures, vexacions, etc. que van presenciar o en les que van participar. Entre ells hi ha objectors, però no es posicionen sobre aquest tema, treballen sobretot amb soldats. Es podria considerar una ONG.

A l’abril dels 2006 aquests tres grups van formar “Combatents per la pau” com lloc de trobada entre objectors, excombatents israelians i palestins, més com lloc de reflexió interna que de denúncia.

New Profile [Nou perfil] (http://www.newprofile.org/default.asp?language=en)
ONG feminista i antimilitarista que defensa un canvi de la cultura militarista israeliana. Dona suport als joves que es neguen a anar al servei militar. A diferència dels altres col•lectius qüestiona l’exèrcit i té l’objectiu de trencar la cultura militarista mitjançant un treball educatiu i polític. Tenen un fons econòmic per ajudar als refusniks empresonats (els insubmisos no cobren sous mentre hi són a la presó).

També hi ha un moviment autogestionat (col•lectius com Shministim i Free the Five) de joves estudiants que quan estan en 5è, últim any de secundària abans de ser cridats a files, fan pública una carta on informen que es neguen a anar al servei militar. En els últims 2 anys hi ha 7 presos d’aquests col•lectius. Tenen el suport de Yesv Gvul i New Profile.

Alguns col•lectius pacifistes contraris a l’ocupació

Gush Shalom [Bloc per la pau] (http://zope.gush-shalom.org/home/en)
Grup pacifista excindit de Shalom Ajshav format a l’entorn de Uri Avnery.

Anarquistes contra el mur (http://www.squat.net/antiwall/)
Es dediquen especialment a fer accions directes no-violentes contra el mur, ara bàsicament les manifestacions dels divendres a Bil’in, als territoris ocupats, on participen palestins, israelians i internacionals. Hi ha certa crisi al moviment perquè part de la població palestina de Bil’in ha perdut interès en el treball conjunt i moltes vegades hi ha una resposta violenta a la repressió de l’exèrcit israelià, qüestionant els seus principis de no-violència.

Ta’ayush [Coexistència] (http://www.taayush.org/)
Organització pacifista on treballen junts israelians jueus i àrabs contra el racisme i la segregació, tant a Israel com Cisjordània.

Dones de negre
Col•lectiu de dones israelianes que des de 1988 surten cada divendres a un encreuament de carrers de poblacions israelianes amb pancartes contra l’ocupació. La guerra del Líban ha trencat la unitat que hi havia.

Bat Shalom [Filles de la pau] (http://www.batshalom.org/)
Organització feminista i pacifista de coordinació de dones israelianes jueves i àrabs. Treballen per una coexistència pacífica.

ICAHD [Comitè israelià contra la demolició de cases] (http://www.icahd.org/eng/)
Israelians dedicats a la denúncia i l’acció directa no-violenta contra demolició de cases de palestins

Alternative Information Center [Centre d’informació alternatiu] (http://www.alternativenews.org/)
Col•lectiu d’informació crítica israelià-palestí, amb seus a Jerusalem oest i Betlem.

Moviment contra la guerra i anticolonial

Així s’anomena a Israel a el moviment de dissidència israelià que es posiciona contra la guerra i l’ocupació. Format per desenes de petites ONGs, grups autogestionats, col•lectius contraris a l’ocupació com els mateixos New Profile, Anarquistes contra el mur, Ta’ayush..., organitzacions polítiques de l’esquerra antisionista, sobretot Hadash [Front democràtic per la pau i la igualtat, front popular del Partit Comunista Israelià, 3 diputats] i Balad [Assemblea democràtica nacional, esquerra nacionalista àrab-israeliana, 3 diputats]. Han arribat a mobilitzar 10.000 persones en les manifestacions contra la guerra al Líban, quan abans com a molt reunien 300 persones. Diferenciats del Meretz-Yachad [Vigor-Junts, esquerra sionista, 5 diputats] i Shalom Ajshav [Pau Ara], els dos grans grups pacifistes israelians, que defensen un projecte de pau, però accepten les colònies dels territoris ocupats i rebutgen el diàleg amb Hamas. Aquests dos grups es van posicionar inicialment a favor de la guerra en el Líban per considerar-la defensiva, però davant la pressió del moviment contra la guerra van acabar criticant l’expansió d’aquesta guerra.

CASC

2 Missatges

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0